HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

Minimalna plaća u zemljama EU u 2019. godini

NHS – Europska zaklada za poboljšanje radnih i životnih uvjeta (Eurofound) objavila je svoje prve podatke vezane za kretanje minimalne plaće u državama članicama EU u 2019. godini, a temeljem podataka Eurofoundove Mreže nacionalnih izvjestitelja. U većini država članica EU u siječnju 2019. godine povećana je minimalna plaća.
Najveća povećanja zabilježena su u Španjolskoj (+22% – 1.050 eura), Grčkoj (+11% – 758 eura) i Bugarskoj (+10% – 261 euro). U Grčkoj je to prvo povećanje od 2012. godine. Za radnike u Litvi povećanje je značajno – 39% (do 555 eura) no najviše zbog izmjene u poreznom sustavu.

Latvija je jedina država bez ikakve promjene u nominalnom iznosu minimalne plaće (430 eura) budući da je ona vezana za trogodišnji sporazum potpisan 2017. godine. Većina drugih država sa najnižim mjesečnim minimalnim plaćama također su imale značajniji rast od 8-9% (Hrvatska, Češka Republika, Estonija, Rumunjska i Slovačka). Do povećanja iznosa u eurima za Mađarsku i Poljsku došlo je zbog tečajnih razlika kod preračuna u euro.

Države sa srednjom razinom minimalne plaće – Portugal, Malta, Španjolska, Grčka, Slovenija – sada su ih povećale na najmanje 700 eura mjesečno do 1.050 eura. Najniži rast je u Malti (1.9%) te Portugalu (3.5%) i Sloveniji (5.2%).
U državama koje imaju najveće minimalne plaće rast je umjeren od 1.5 do 2.6% u Francuskoj, Belgiji, Nizozemskoj i Irskoj te slično u Njemačkoj (4% u protekle dvije godine) i 3.6% u Luksemburgu.

Većina država minimalnu plaću određuje na mjesečnoj razini za radnike koji rade puno radno vrijeme. Za potrebe ovog istraživanja Eurofound je izračunao iznose po satu temeljem prosječnog broja uobičajenih sati rada u tjednu.