HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

Milanović djelovao nakon zasluženih reakcija – nema za jadnike, ima za aute

(Narod.hr) – Ozren Matijašević, predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata izjavio je za narod.hr kako je Milanovićeva najava povratka aktivnih mjera zapošljavanja dokaz političkog pragmatizma. “To je dokaz političkog pragmatizma. Nije samo Mrsić rekao da nema novaca, već je i Milanović to potvrdio. Djelovali su kada su vidjeli zaslužene negativne reakcije javnosti i vidjeli da nema novaca za one “jadnike” koji rade za takav iznos, a ima se za automobile,” objasnio je Matijašević. Upitan je li to onda način kako se jedino može doći do rezultata, pomoću negodovanja javnosti, Matijašević je rekao da je to jedini način jer upravna politika ništa ne radi u korist građana ako na to nije primorana. Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata rekao je za narod.hr kako se u ovom proračunu s visokom troškovnom stranom i niskom prihodovnom stranom moralo odmah naći sredstva unutar proračuna i da se nije smjelo rezati na području aktivnih politika zapošljavanja.

“S obzirom na razinu nezaposlenosti i nezapošljivosti dijela radne snage, te aktivne mjere zapošljavanja su bile silno važne. Trebalo je sredstva imati odmah,” smatra Sever i dodaje kako vjeruje da su se sredstva našla u raznim kanalima i preraspodjelama zato jer su mediji i javnosti burno reagirali na rezanje sredstava.
Na upit je li ovaj potez Vlade politički pragmatizam, Sever je izjavio kako je loše kad vlast reagira na takvu vrstu poticaja na razini pokušaja i pogrešaka. Smatra kako je dobro kad vlast sluša narod, kad vlast osjeti da je tu zato da bi služila narodu, a ne da bi vladala s narodom, ali da se u Hrvatskoj vlasti u pravilu ponašaju kao vlastodršci, a ne kao poslužitelji.
“Ovdje nije došlo do ovoga s razine da su poslušali glas naroda, nego s razine da su se otvorile javne kritike i ne bi bilo dobro s razine predizborne kampanje za euro parlament i niskog ratinga da se ne posluša, pa se je pragmatički procijenilo kako bi bilo dobro iskopati ta sredstva i barem ovdje pokrpati neuspjehe nego na drugim područjima gdje ne znaju kako,” ocijenio je Sever i dodao kako taj sustav probe “ako prođe-prođe” ne može funkcionirati u nijednoj vladi.

Upitan je li ovo samo način kupovanja glasova vladajuće struje za euro parlament, Sever je izjavio da je i to sasvim sigurno dio istine. “Kada su vidjeli reakciju javnosti, sigurno im nije bilo svejedno. Može se razumjeti da je proračun opterećen, da smo u deficitu i da imamo obveze prema Europskoj uniji. Svakoj vladi bi trebalo biti u interesu imati sredstva za aktivne mjere zapošljavanja kako bi se pomoglo ljudima naći posao. To bi im trebalo biti u interesu odmah, a u ovakvom trenutku kada im je rating poljuljan to je samo dodatan uteg shvatili su da ih to neće previše koštati- Ta sredstva su prenamijenjena, a ne dodatno prihodovana,” zaključio je Sever.
Premijer Zoran Milanović izjavio je danas da će do ljeta biti riješeno svih 5.000 zahtjeva za rad bez zasnivanja radnog odnosa (pripravništvo uz naknadu od 1.600 kuna) u sklopu mjera aktivne politike zapošljavanja.

“U skladu s politikom Vlade, našli smo načina i likvidna europska sredstva kroz Nacionalni fond da se praktički ne prekida zapošljavanje, odnosno angažiranje 5.000 zahtjeva za tu vrstu zapošljavanja”, rekao je Milanović na početku Vladine sjednice.