Lukavo i oprezno: Kako su današnji vlastodršci nekad podržavali sindikalne prosvjede

ZAŠTO VLADA SADA MRZI PROSVJEDE

(Dnevno.hr) – “Način i ton kojim se premijer obraća kao s nekih olimpskih visina, s jednim arogantnim pristupom u stilu: “Tko ste vi?”, nije primjeren čovjeku koji bi trebao služiti narodu. On se ponaša poput vlastodršca što svakako nije i doista se na njemu dade prepoznati ona stara rimska poslovica kako časti mijenjaju običaje. No, istina je da se Milanović i u oporbi prema sindikatima ponašao kalkulantski, kao proračunati političar. Potpis za referendum o zakonu o radu dao je tek kad je bilo jasno da će sindikati prikupiti dovoljan broj potpisa.”, rekao je za Dnevno.hr predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.

Autor: Orhidea Gaura

– Neka izađu na izbore. Već 20 godina gledamo iste ljude, iste priče. Sindikati pozivaju na izazivanje kaosa na ulicama. Ako se žele baviti rušilačkom politikom neka izvole, ali netko u državi mora biti hladne glave i donositi razumne odluke. Mi ih donosimo cijelo vrijeme. Ako nekome ne paše, neka izađe na izbore – tako je premijer Zoran Milanović u Dnevniku HTV-a komentirao najave velikog sindikalnog prosvjeda 1. svibnja.
Takvim svojim stavom samo je na sebe navukao još veći bijes sindikata. Predsjednik Matice sindikata Vilim Ribić nazvao je Milanovića agresivnim, netolerantnim marksistom. Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata, osudio je Milanovićevu izjavu.

– Ne samo da sama izjava osuđuje osudu nego i način i ton kojim se premijer obraća kao s nekih olimpskih visina, s jednim arogantnim pristupom u stilu: “Tko ste vi?” On se ponaša poput vlastodršca što svakako nije i doista se na njemu dade prepoznati ona stara rimska poslovica kako časti mijenjaju običaje. Jedan političar nikad si to ne bi smio dopustiti, vlast bi trebala biti ponizna prema svojim građanima, a ne im se obraćati s visoka. No, očito su premijera iziritirale kritike koje dobiva sa svih strana, posebno ovih dana od strane sindikata i najava prosvjeda. Ali svaka vlast mora biti spremna na kritiku, posebno kad je više nego jasno da ova vlast nije održala obećanja i da su posljedice njihovog obnašanja vlasti izrazito loše po građane – rekao je Krešimir Sever za Dnevno.hr.

Zamolili smo Krešimira Severa da se pokuša prisjetiti kako se Zoran Milanović odnosio prema sindikatima dok je bio u oporbi.

– Sjetite se samo njegovog odlaska na potpisivanje zahtjeva na referendum oko očuvanja zakona o radu. I tada je Milanović pristupio kalkulantski, kao proračunati političar. Nije se zaletio prvih dana, tada je samo davao izjave, ali je s potpisom pričekao sve dok nije bilo jasno da će sindikati uspjeti prikupiti potrebnu brojku. Onda je došao na potpisivanje i slikao se sa cijelom svojom svitom. A kad je došao na vlast, upravo je on inicirao promjene zakona o radu protiv čega je dao svoj potpis. Ali, ovo obraćanje, gdje on pobraja koliko su dugo sindikalni čelnici na sceni, pa slanje poruke kojom se pokušava zavaditi privatni i javni sektor, doista je sve skupa nedolično predsjedniku vlade – rekao je Sever. Milanovićevo ponašanje, istaknuo je, više liči na ponašanje jednog liberala.

– Milanović ni u svojim ranijim istupima i ponašanju nije pokazivao odlike jednog tipičnog socijal-demokrata i njegovo sadašnje ponašanje samo je nastavak. Ali, prije je bar bio dovoljno mudar da je znao kad treba podržati sindikate. Sad kad je u poziciji moći u potpunosti je došlo do izražaja da su njemu puno bliži stavovi MMF-a i Svjetske banke, čak i kad govori protiv njih, i to je prava slika njega kao političara. Trebalo bi ga podučiti da bude uslužniji i servilniji prema građanima, a tvrđi prema svima onima koji udaraju na temeljne interese Republike Hrvatske. Ne bi se smio ponašati kao tipični eurobirokrat nego kao političar koji se zdušno zauzima za interese svoje zemlje jer mu nije dano povjerenje da se visoko izdiže iznad nas nego da nam bude na usluzi i da nam služi. Izvorno značenje riječi ministar je poslužitej, a on kao prvi ministar trebao bi biti prvi poslužitelj među njima. No, on kritike doživljava kao zadiranje u svoju sujetu jer sebe uzimaju kao mjerilo svih vrijednosti, sposobnosti i autentične tumače narodnih interesa – rekao nam je Sever.

U tom smislu on ne vidi veliku razliku između SDP-a i HDZ-a. Ni bivši premijer Ivo Sanader kojem su sindikati 2008. doveli 50 tisuća prosvjednika na Trg bana Jelačića, ali ni premijerka Jadranka Kosor nisu, kaže, ozbiljno shvaćali sindikate.

– Problem svih političara je da ne shvaćaju ozbiljno znake vremena i poruke naroda. No, zanimljivo je da su političari vrlo oprezni s podrškom sindikatima i kad su u oporbi. Dovoljno su mudri i nikada pretjerano ne ulaze u potporu sindikatima očekujući da će i oni jednom doći na vlasti i da će se tada i oporba prema njima ponašati pod motom ne čini drugom što ne želiš da drugi tebi čini kad ti dođeš na vlast – zaključio je Sever.

No, zanimljivo je da su na velikom prosvjednom skupu sindikata raznih gospodarskih djelatnosti u Rijeci 7. travnja 2010. prosvjednike podržali i gradonačelnik Vojko Obersnel i njegov tadašnji zamjenik Željko Jovanović, danas ministar znanosti, obrazovanja i sporta. Na najave prosvjeda s ciljem rušenja vlade, kako su sindikati upozorili da će se dogoditi ako Vlada ne promijeni smjer, Jovanović je iz pozicije ministra reagirao rezervirano. Rekao je samo da oni koji pokušavaju destabilizirati Hrvatsku rade na štetu svih njezinih građana.

Predsjednik vlade Milanović zato nije birao riječi, ali na poruku sindikatima neka se lijepo kandidiraju na izborima ako imaju što za reći, nije trebao dugo čekati. Vilim Ribić danas je Večernjem listu izjavio da će u slučaju pada aktualne vlasti podržati Ljubu Jurčića, Hrvatske laburiste i HSLS koji, kako je rekao, imaju što za reći.