HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

Loše stanje u državnom i javnom sektoru

Vlada je u sektoru pomorstva, prometa i infrastrukture, gdje je najteže stanje, zatekla dug od 68,8 milijardi kuna, uz državne subvencije od 5,7 milijardi kuna i gubitak od 1,2 milijardi kuna
banka.hr/HRT – Projekt Clean start, koji je Vlada danas predstavila, pokazao je vrlo loše financijsko i upravljačko stanje u državnom i javnom sektoru. Svrha projekta koji se provodio tijekom prošle godine u 22 državne institucije i javna poduzeća bio je dobiti podlogu za promjene i strukturne reforme.
Primjerice, nova je Vlada u sektoru pomorstva, prometa i infrastrukture, gdje je najteže stanje, zatekla dug od 68,8 milijardi kuna, uz državne subvencije od 5,7 milijardi kuna i gubitak od 1,2 milijardi kuna.
Takvi podaci pojašnjavaju i zašto je u tri godine hrvatski javni dug narastao za 65 milijardi kuna i zašto nam je ove godine dug na ime kamata porastao za tri milijarde kuna, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i EU fondova Branko Grčić. Za tako velike dubioze ne može se naći brzo rješenje, pogotovo jer Hrvatska mora paralelno smanjivati proračunski deficit, pa će Vlada provoditi fiskalnu konsolidaciju i sanirati dugove “na rate” kroz idućih nekoliko godina, najavio je Grčić.
Unatoč katastrofalnog stanja bivša vlast nije poduzela nikakve mjere restrukturiranja niti pokrenula reforme koje bi prekinule rast gubitaka i dugova, upozorio je voditelj projekta Denis Petrović. Clean start stoga predlaže Vladi hitno pokretanje niza mjera za sanaciju stanja, poput standardizacije vođenja evidencije, centralizacije javne nabave, objedinjavanja informatičkog sustava, hitne kontrole troškova u HZZO-u i bolnicama te stvaranja jedinstvenog modela upravljanja i raspolaganja državnom imovinom.
Potpredsjednik Vlade Neven Mimica rekao je kako su rezultati očekivani. Vlada je za provedbu projekta izdvojila 3,875 milijuna kuna. Projekt je prihvaćen, kako kažu iz Vlade, s namjerom da se ‘pročešlja’ stanje u ministarstvima.