HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

Ljestvica globalne konkurentnosti Nismo privlačni za investicije

(HRT) Švicarsko je gospodarstvo i dalje najkonkurentnije u svijetu, dok je Hrvatska na listi konkurentnosti 144 državepala sa 75. na 77. mjesto, pokazuje izvješće Svjetskog gospodarskog foruma (WEF) za 2014./2015. godinu. Nazadovanje Hrvatske za dva mjesta na ljestvici globalne konkurentnosti Svjetskog gospodarskog foruma (WEF) u odnosu na prošlu godinu pokazuje da ona nije privlačna za investicije te da je potrebno provesti reformu javne uprave i poticati inovativnosti, rečeno je na novinskoj konferenciji Nacionalog vijeća za konkurentnost (NVK). To moramo nužno preokrenuti i iskoristiti izvješće kao dijagnostičku podlogu za definiranje poteza s kojima ćemo promijeniti stanje,kazao jeIvica Mudrinić, predsjednik NVK-a na današnjem predstavljaju izvješća u Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP).Većina negativnih atributa nalazi se u javnom sektoru i zato bismo trebali započeti reforme u tom dijelu koji najviše koči investicije, i to čim prije. To su javna uprava, javne politike i porezna politika,dodao je Mudrinić.
Hrvatska s ovogodišnjom ocjenom od 4,13 stagnira na svjetskoj ljestvici konkurentnosti, dok je u proteklih 7 godina trend u padu. Međutim, u nekim indeksima uočljiv je napredak.Izvješće ukazuje na potrebu poticanja inovativnosti te na nedostatak provedbe strukturnih reformi bitnih za održiv ekonomski rast i povećanje globalne konkurentnosti,zaključio je Mudrinić.

Krešimir Sever,predstavnik sindikata u NVK-u kazao je da indeks konkurentnosti već četiri godine uglavnom stagnira i da je još u silaznoj putanji, te da ne očekuje skorašnji zaokret trenda. Upozorio je na pad potrošnje i potražnje u Hrvatskoj, a vladinu politiku usporedio s psom koji pokušava uhvatiti vlastiti rep.

Nazadovanje znači da je još puno posla ispred nas

Nazadovanje Hrvatske na najnovijoj ljestvici globalne konkurentnosti Svjetskog gospodarskog foruma (WEF) za ministra poljoprivredeTihomira Jakovinuznači da je još puno posla pred Vladom, a i zamjenik ministra gospodarstva Alen Leverić ističe da Hrvatska mora postati još konkurentnija i time sposobnija privući kvalitetne investicije.

Moramo napraviti sve da i u dijelu parafiskalnih nameta, ali i sporosti birokracije, bilo na državnom, lokalnom ili regionalnom nivou, učinimo sve da omogućimo realnom sektoru i investicijama da budu što efikasniji. Pokazatelji u našem sektoru za 2014. su ohrabrujući, ali jako puno posla je ispred nas, poručio je Jakovina, nakon što je u Ministarstvu poljoprivrede predstavio informacijski sustav koji građanima pruža uvid u državno poljoprivredno zemljište, način njegova raspolaganja te obrađene i neobrađene površine.