HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

Linić o blokadi granica: To je rat, a u ratu sam opasan čovjek

Radnicima se ne brani pravo štrajk, ali je blokada sustava nedopustiva, rekao je Linić

(VEČERNJI LIST) – Blokade granica u turističkoj sezoni koju je najavio Carinski sindikat Hrvatske (CSH) neće biti, poručio je ministar financija Slavko Linić gostujući u emisiji Hrvatskog radija “A sada Vlada”. Komentirao je optužbe šefa CSH-a Rine Štorića, koji tvrdi da mu je Linić rekao: “Čuvaj me se, ja sam opasan čovjek”.

– S obzirom na najave da će blokirati granice i da će naši gosti i građani čekati do Beča, Münchena i tako dalje, ja kažem: To je rat, a u ratu sam opasan čovjek – naglasio je Linić.

– Upozorio sam čelnike Sindikata da u ratu ne stradaju generali, nego ljudi. Upozorio sam ga da čuva ljude i da se ne igra s njihovim glavama jer, nažalost, mnogi će poginuti. Blokada granica neće biti, u tom ću dijelu voditi rat – poručio je Linić, dodajući kako radnicima ne brani pravo na štrajk, ali je blokada sustava nedopustiva.

Govoreći o ograničavanju kamatne stope bankama, Linić je rekao kako su svjesni da takvi potezi nemaju samo jednostrani, pozitivni učinak, već mogu imati i negativni učinak.

– Mi ograničavamo samo kamatne stope za građane, slobodna je kamatna stopa za državu ili privatni sektor i financiranje investicija u gospodarstvu – rekao je Linić, dodajući kako negativni učinak može biti u dijelu rasta kamatnih stopa prema državi.

Linić je komentirao i situaciju u Croatia Airlinesu i odgovornosti uprave za sadašnje stanje.

– Uprave su neodgovorne, kad bi bilo po mojem, ja bih ih najradije zatvorio. I svi su trebali završiti u zatvoru, ali su trebali završiti u zatvoru i za potpisane kolektivne ugovore. Prema tome, kad je Croatia Airlines u pitanju, zapamtite – sve avione toj tvrtki kupili su porezni obveznici. CA nijedan iznos za avione nije platila. Sve se to plaća iz državnog proračuna – rekao je Linić, dodajući kako to nijedna svjetska kompanija ne radi.