HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

Kriza uništila 28 milijuna radnih mjesta

(Deutsche Welle) – Međunarodna organizacija rada objavila je zabrinjavajuće rezultate svjetske gospodarske krize. Od 2007. do danas bez posla je ostalo 28 milijuna ljudi. Stručnjaci predviđaju nastavak tog negativnog trenda. Prošlo je pet godina od izbijanja gospodarske i financijske krize, no njezine se posljedice još uvijek i te kako osjećaju na tržištu rada, zaključila je Međunarodna organizacija rada (ILO) u svom ovogodišnjem izvješću.  Ova organizacija koja djeluje u sklopu Ujedinjenih naroda predviđa rast nezaposlenosti u ovoj godini i računa da će širom svijeta biti ukinuto još 5,1 milijun radnih mjesta.
ILO predviđa još veću nezaposlenostProcjene su pesimistične i za 2014. godinu – ILO računa da će iduće godine bez posla ostati još tri milijuna ljudi. “Otvara se sve manje novih radnih mjesta i produljuje se trajanje nezaposlenosti”, rekao je šef ILO-a Guy Ryder prilikom predstavljanja godišnjeg izvješća o zaposlenosti u Ženevi.
Na redu su političari i bankari
Od 2007. do danas posao je širom svijeta izgubilo oko 28 milijuna ljudi. Osim toga, 39 milijuna nezaposlenih je je prestalo tražiti posao jer su izgubili nadu da će ga ikada naći. Posebno je zabrinjavajuća situacija u kojoj se nalaze mladi u dobi od 15 do 24 godine: skoro 75 milijuna njih ne zarađuje dovoljno za život. 25 milijuna mladih je nezaposleno pola godine ili čak i duže.
Ryder zahtijeva od vlada da se ozbiljnije posvete rješavanju tog problema. On traži nove programe zapošljavanja i da se, ako nema dovoljno privatnih investicija, nova radna mjesta otvaraju državnim novcem. ILO kritizira i banke od kojih zahtijeva da se intenzivnije posvete svojim tradicionalnim zadaćama, odnosno da kreditiraju investicije u proizvodnju, posebice za srednja poduzeća koja obično otvaraju relativno mnogo novih radnih mjesta.
Nezaposlenost kao “normalno stanje”
ILO u svom izvješću ističe da je nezaposlenost mladih vrlo ozbiljan društveni problem, jer im se ne omogućava stjecanje radnog iskustva. A bez radnogMladima je potrebna pomoć iskustva se smanjuju i njihove šanse za pronalaženje posla. Osim toga, smatra ILO, baš mladi ljudi koji nikada nisu imali prilike raditi vrlo brzo doživljavaju nezaposlenost kao “normalno stanje”.
Međunarodna organizacija rada hvali Švicarsku, Austriju i Njemačku zbog njihovih velikih napora u smanjivanju nezaposlenosti među mladima. Stanje u članicama eurozone koje su zahvaćene krizom je pak alarmantno: ondje je trenutačno bez posla svaki drugi mladi čovjek.
DW.DE