HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

Krešimir Sever: Vlada nas je duboko razočarala, okrenula je leđa od radnika!

Sindikati apsolutno protiv poskupljenja struje!
Autor: Ivan Klarić (Politika+) – Nakon Hrvatske udruge poslodavaca, koja je priopćenjem prije nekoliko dana oštro iskritizirala Vladu, kritike na račun Vlade uputili su i sindikati. Točnije, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.
Nakon što je na današnjem Izbornom saboru HNS-a prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva potvrdio kako nas do kraja godine očekuje poskupljenje struje, sindikati su se ‘dignuli na noge’.
Sever kaže da je to još jedan u nizu teških udaraca na džep hrvatskih građana i da je Vlada dosadašnjim mjerama razočarala sindikate.
– Poskupljenje struje smo očekivali još od prošle godine. No, kako je to bila predizborna godina, ta se mjera odgodilo za postizborno vrijeme. Ipak, nadali smo se da se to neće dogoditi, na početku će Sever.
Kaže da su sindikati apsolutno protiv mjera poskupljenja, no, napominje, ovo pokazuje kako su obećanja vladajučih da zbog povećanja stope PDV-a neće doći do dizanja cijena bila isprazna.
– Premda su nas u to uvjeravali, mi im nismo vjerovali. Nažalost, mi u sindikatima očekujemo i druga poskupljenja i ne znamo kako će to građani, koji ionako sve teže pokrivaju osnovne troškove, podnijeti, upozorava Sever i dodaje.
– Mi smo apelirali i to činimo i sada. Vlada ima nadzor nad cijenom struje i u skladu s tim nešto mora učiniti. Hrvatski grašđani sve teže žive i ova poskupljenja će im još više otežati život, još jednom će Sever.
Predsjednik NHS-a kaže da je dosadašnji učinak Vlade puno lošiji od onoga što su očekivali.
– Osim poskupljenja, Vlada totalno ignorira sindikate, zakoni se donose mimo nekih konzultacija s nama. Socijalnog dijaloga uopće nema, GSV nema nikakvog značaja. Mi u sindikatima smo totalno nezadovoljni načinom na koji se Vlada odnosi prema nama, kaže nam Sever i nastavlja.
– Premda stalno vole reći kako su oni socijalna Vlada, to jednosvano nije istina. Ova se Vlada okrenula od radnika i totalno nas razočarala. Tražili smo i očekivali puno više od njih, ali dosadašnji učinak je skoro pa nikakav. Do sada, na našu žalost, nisu pokazali sposobnost koju smo očekivali, kaže Sever.
Gotovo pa identične izraze koristili su i poslodavcu u priopćenju od prije nekoliko dana. Reformi nema, suradnja s njima je nikakva, napisali su poslodavci i ustvrdili kako su dosadašnje mjere Vlade nedostatne za bilo kakav zaokret.
Politički analitičar Davor Gjenero tada je ustvrdio kako su kritike poslodavaca vrlo ozbiljnete da bi Vlada uskoro trebala neke stvari promijeniti inače će vrlo brzo izgubiti potporu javnosti.