HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

Krešimir Sever o Petrokemiji: Vlada još jednom zaobilazi dijalog sa socijalnim partnerima!

Josipović: Vjerujem da će Vlada učiniti najbolje u interesu hrvatskog gospodarstva.
Autor: Vanja Deželić, Ivan Klarić (Politika+) Potpredsjednik Vlade Radimir Čačić boravi u dvodnevnom posjetu Rusiji gdje, uz lobiranje da plinovod prođe preko hrvatskog teritorija, pokušava dogovoriti suradnju u brodogradnji i, navodno, prodaju naše jedine tvornice umjetnih gnojiva, kutinske Petrokemije.
Uprava Petrokemije izvijestila je Zagrebačku burzu da nema nikakvih saznanja o procesu privatizacije te kutinske tvrtke, osim natpisa koji izlaze u novinama i koji su javno dostupni. Očitovanje iz Petrokemije tražila je Zagrebačka burza jer je dionica Petrokemije u fokusu investitora nakon medijskih najava da bi Vlada do kraja godine mogla privatizirati Petrokemiju.
Otvorenim pismom Samostalni sindikat energetike, kemije i nemetala u toj tvrtci obratio se predsjednicima Republike, Sabora i Vlade. Pozivaju se na sporazum s Vladom iz 1998. prema kojemu se Petrokemija, kao društvo osobito važno za državu, neće privatizirati. Sindikat smatra da nije dobro da se kroz medije šire uznemirujuće i vrlo opasne informacije o budućnosti jedne velike proizvodne i izvozno orijentirane.
Predsjednik sindikata Željko Klaus izjavio je u razgovoru za Dnevnik 3 da je spreman na sebe preuzeti dio odgovornosti za sve što se eventualno može dogoditi ako se pokaže da doista postoji namjera da se izbjegnu obveze koje je vlada preuzela potpisom na Sporazum iz 1998. To je – ponovno aktiviranje Stožera za obranu Petrokemije.
Slučaj Petrokemije u Zadru je komentirao i predsjednik Ivo Josipović.
– Apriori ne bih govorio ni o jednoj tvrtki posebno. Vjerujem da će Vlada učiniti najbolje u interesu hrvatskog gospodarstva. Ono što je najvažnije sačuvati su naravno strateški resursi i prirodna i kulturna bogatstva, to ni u kom slučaju ne bi trebalo ići u prodaju, kazao je Josipović.
Reagirao je i predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever koji je u razgovoru za PolitikuPlus ovako prokomentirao priču oko Petrokemije.
– Ne čudi me ako je premijer Zoran Milanović poslao Radimira Čačića da dogovori privatizaciju Petrokemije u Rusiji jer je praksa ove Vlade zaobilaziti socijalne partnere, kao što je i praksa izostanak dijaloga. Već smo to doživjeli u nekoliko primjera, bitne socijalne probleme pokušavaju riješiti socijalnim partnerima iza leđa, upozorava Sever