HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

Krešimir Sever – novi predsjednik GSV-a

NHS – Temeljem Sporazuma o osnivanju Gospodarsko-socijalnog vijeća predsjednik GSV-a se mijenja svakih godinu dana na način da se izmjenjuju predstavnici Vlade RH, poslodavaca i sindikalnih središnjica. Na jučerašnjoj sjednici GSV-a za predsjednika GSV-a u sljedećih godinu dana imenovan je Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata. Dopredsjednici su Matko Bolanča, Hrvatska udruga poslodavaca i Mirando Mrsić, ministar rada i mirovinskog sustava.
GSV: ‘Jadrankamen ima budućnost’
HRT – Jadrankamen ima budućnost i nastavit će s radom bez obzira na to hoće li biti pokrenut stečajni postupak ili ne, rečeno je nakon sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV).
Nakon što su prije desetak dana bojkotirali sjednicu GSV-a zbog policijske intervencije protiv sindikata i radnika Jadrankamena, predstavnici sindikata danas su došli na GSV jer se u međuvremenu ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić ispričao, a radnicima nepoželjni stečajni upravitelj Ivo Bučan podnio ostavku.
Radnici još nisu izgubili nadu da stečajni postupak ipak neće biti proveden pa su uputili prigovor Visokom trgovačkom sudu, rekao je predsjednik Hrvatske udruge sindikata (HUS)Ozren Matijašević. Nadamo se da će, umjesto stečaja, najveći vjerovnici, banke i država, u Jadrankamen imenovati krizni menadžment, kazao je Matijašević podsjetivši kako je i premijer Zoran Milanović rekao da Jadrankamen ima proizvodnju za tržište.
Trgovački sud u Splitu za novu je stečajnu upraviteljicu Jadrankamena imenovao Anči Bašić, koja na toj dužnosti nasljeđujeIvu Bučana koji je prošlog tjedna podnio neopozivu ostavku. Odluka da se ispitno ročište u stečajnom postupku nad Jadrankamenom održi 14. lipnja, a izvještajno ročište 20. lipnja ostaje na snazi.
Tonči Drpić, predsjednik Nezavisnog sindikata Jadrankamena, izjavio je kako sindikat željno očekuje susret s novom stečajnom upraviteljicom te se nada da ona neće voditi politiku bivšeg stečajnog upravitelja Bučana.
Bučan je podnio ostavku nakon što mu radnici nisu dopuštali ulazak u pogone tvornice kako bi napravio inventuru. Ušao je tek uz interventnu policiju, zbog čega je bila kritizirana i Vlada. Radnici kažu da se prema Anči Bašić neće ponašati kao prema Bučanu.