HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

Krešimir Sever: Novac iz EU treba iskoristiti za restrukturiranje gospodarstva

HRVATSKI SWOT
Goran Litvan

(LIDER) Prvi čovjek Nezavisnih hrvatskih sindikata u dobrom dijelu svoje SWOT analize izašao je iz uskih sindikalnih okvira zastupnika radničke klase. Klasična prava radnika ostala su u drugom planu, a Sever posebno inzistira na okretanju Hrvatske inovacijama, ulaganjima u istraživanje i razvoj, boji se slabog i sporog tehnološkog napretka i tehnološke zaostalosti. Ističe i premalo poslova za visokoobrazovanu radnu snagu i poslova s višom dodanom vrijednošću te namobjašnjava da prijeti konkurentnost zasnovana na slabo plaćenim i obespravljenim radnicima koji rade na nesigurnim poslovima.

Detektira problem u iseljavanju, posebno visokoobrazovanih. Tvrdi da treba naći rješenje za povratak u zemlju naših građana, posebno mladih, visokoobrazovanih, za prijenos znanja i ponašanja iz gospodarstava zemalja u kojima su bili na privremenom radu. Vrijedne ljude ubraja u snagu Hrvatskei tu koristi priliku da upozori kako njihove radne vrijednosti ‘nerijetko dolaze do punog izražaja tek u inozemstvu, u uređenim sustavima rada i pod vodstvom sposobnih menadžera koji organiziraju i vode poslovne procese’.

Posebno bismo izdvojili priliku koju Sever vidi u velikom iznosu raspoloživog EU novca, ali naglašava da ta sredstva treba iskoristiti ‘za restrukturiranje gospodarstva prema naprednim tehnologijama, zelenoj energiji i otvaranju novih kvalitetnih radnih mjesta’.

To je ista teza koju je ovog tjedna objavilo saborsko fiskalno povjerenstvo, upozorivši da se europski novac ne smije koristiti samo za javni sektor. Nažalost, država svojim prvim najavama pokazuje da neće slušati ni Povjerenstvo koje je sama osnovala, ni Severa.