HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

Krešimir Sever: Gdje se sakrio Milanović? Hitno trebamo niži PDV na hranu!

POZIV U POMOĆ
Zašto Milanović nije posjetio ugrožena područja? Očito im se nikamo ne žuri, a sve se ovo znalo
Autor: Vanja Deželić (Politika+) – Suša je izazvala elementarne nepogode u Hrvatskoj i cijelom svijetu, a samim time uslijedile su i nepogode za građane jer cijene rapidno rastu. Dok uređenije države imaju pristojan porez na hranu, Hrvatska ima enorman, zbog čega se od mjesečnih prihoda na hranu troši oko 30 posto. Sindikati i Hrvatska poljoprivredna komora su pokušali još u svibnju intervenirati, zatražili su od Vlade smanjenje PDV-a, ali ništa. Sad je to postala nužnost.
– Nažalost, nisam optimist. Vlada ne pokazuje razumijevanje za situaciju, nisu nas ni kontaktirali kada smo početkom svibnja predložili da porez na hranu bude pet posto. Smatrali su da za to nema potrebe i jednostavno ignorirali naš apel. Otuđeni su od naroda, ali ako imaju imalo mudrosti napravit će to smanjivanje poreza i rasteretiti barem malo situaciju ionako teško pogođenom stanovništu. Neka misle na sebe kao i dosad pa da zbog sebe, svoje popularnosti, to učine – rekao nam je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.
Zamjera premijeru Zoranu Milanovićušto nije prekinuo odmor, posjetio ugrožena područja i sazvao izvanrednu sjednicu Vlade.
– Bilo bi dobro da je to učinio, barem da ostavi dojam brige o svom narodu. No nije to učinio, a očito je ni da neće. Očito im se nikamo ne žuri, a sve se ovo znalo. Zato bi morali spustiti PDV na hranu jer kada su ga podigli izazvali su domino efekt rasta cijena. Potom su poskupjeli struja, plin i komunalije, a od jeseni će se sve strovaliti na leđa građana jer počinje sezona grijanja.
Da sve ne bi ostalo na tome, ova Vlada se ne može “krpati” niti turističkom sezonom jer je zaposlenost pala i u srpnju, što je nezapamćeno otkad je rat završio.
– Ne sjećam se kad se to dogodilo zadnji put, a tu je još i školska godina. Ljudi su se već odrekli svega, odjeće, obuće, luksuza, a i promijenili su prehrambene navike. Ako im dodatno poskupi hrana ostaje pitanje kako će preživljavati.
Otkad je PDV porastao u proračun se “slilo” dvije milijarde kuna više no prošle godine, što znači da je porezna politika jedino što puni proračun, ali to tako ne može ići vječno. Upozorio je na to i urazgovoru za naš portalekonomski analitičar Zdeslav Šantić, rekavši da je potrebna socijalna, a ne porezna politika kako bi se pomoglo najugroženijima.
– Građani traže predah i mogućnost, a to je moguće jedino uz pad PDV-a. Naš je zahtjev da on za hranu padne na pet posto jer nam je standard niži nego drugim zemljama u EU, a opterećenja na njihova primanja su 10-12 posto mjesečno kada je riječ o izdvajanjima za hranu. Primjerice, u Njemačkoj je sedam posto porez na hranu, Francuskoj 5,5 posto, Belgiji šest posto – kaže Sever.
Dodatni problem slijedi ulaskom u Europsku uniju, odnosno od početka sljedeće godine, kada se ukida nulta stopa PDV-a na svu hranu.
– Bit će to dodatni udar, ali Vlada mora naći mehanizme zaštite kako to ublažiti, jednostavno mora.