HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

Koliko hrvatskih građana podržava (ne)rad nedjeljom

Lucija Špiljak
Portal MojPosao proveo je anketu u kojoj je čak 84 posto ispitanika izjavilo kako bi ukinuli ili ograničili rad trgovina nedjeljom.

(POSLOVNI DNEVNIK) – Navedenu temu nedavno je aktualizirala Vlada RH, najavivši izmjenu postojećeg Zakona o radu po uzoru na austrijski model, prema kojem bi rad trgovina nedjeljom bio ograničen na nekoliko nedjelja u godini. Stoga je MojPosao proveo istraživanje među 3000 ispitanika. Većina koja podržava zabranu rada nedjeljom kaže da je to “dan za odmor i obitelj”, a pritom postavljaju i pitanje zašto se, kada je riječ o neradnoj nedjelji, ne tretiraju jednako i ugostitelji i hotelijeri.
Nadalje, 15 posto ispitanih smatra da se zabranom neće puno toga riješiti ni promijeniti, a odluku bi, kažu, prepustili samim trgovcima. No, u anketi su napomenuli da rad nedjeljom treba biti bolje i poštenije plaćen. Bez stava o ograničavanju rada je svega jedan posto anketiranih, a oni pak predlažu rješenja i prijedloge poput rada pola radnog vremena, zabranu rada ponedjeljkom i povećanje satnice radnika.