HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

Kolektivni ugovori na redu, sindikati na nogama

(HRT) – Premijer Zoran Milanović najavio je u intervjuu tjedna ukidanje odredbe o produljenoj primjeni kolektivnih ugovora.To je učinio i ministar financija Slavko Linić danasna Hrvatskom radiju.
Sindikalisti su na nogama. Upozoravaju da će itekako znati uzvratiti. Kako i što još kažu Vilim Ribić iz Matice sindikata Hrvatske i Krešimir Sever iz Nezavisnih hrvatskih sindikata, doznajteu videoprilogu.
Dakle, ide se vjerojatno nakon 31. 7. u ukidanje te odredbe, to je nešto oko čega u Hrvatskoj nitko nije radio nikakvo pitanje. Mislim, alternativa je raspad cijelog sustava u državama oko nas, manje-više u svima se ukidaju kolektivni ugovori. Smanjuju se socijalna prava, ako gledate s te strane, mi u Hrvatskoj nismo napravili ništa, rekao je Milanoviću Dnevniku HTV-a.
Teret krize snosit će i javna uprava, najavio je za Hrvatski radio ministar financija Slavko Linić. Do sada to nije bio slučaj jer su radnike u javnom sektoru štitili kolektivni ugovori, koji se, kad im istekne rok, automatski produljuju sve dok se ne potpišu novi. Plaće su prevelike ako ih uspoređujemo s ostalima koji rade u privatnom sektoru i to je nešto što smatram da bi trebalo promijeniti. To je ono što će umnogome i nas posvađati s čelnicima sindikata, ali do kraja godine i taj dio ćemo promijeniti, izjavio je ministar financija za HRA.