HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

Jedan posto najbogatijih drži polovicu svjetskog bogatstva

Jedan posto najbogatijih drži polovicu svjetskog bogatstva
Pas u torbici skupljoj od 30 tisuća eura

OKIDAČ KRIZE: SVIJET SVE BOGATIJI I NERAVNOPRAVNIJI, A RAZLIKE POSTAJU NEPREMOSTIVE
Snažan godišnji rast bogastva bilježi se u SAD-u i Japanu, a slijedi ih Kina.S većim brojem bogataša u skupini najboljih, Kina je pretekla Francusku, Njemačku, Italiju i Veliku Britaniju

Gabrijela GALIĆ (NOVI LIST) ZAGREB – Nejednakost u svijetu raste pokazuju to i najnoviji podaci prema kojima jedan posto najbogatijih ljudi na svijetu posjeduju gotovo polovicu svjetskog bogatstva dok najsiromašniji posjeduju manje od jedan posto svjetskog bogatstva. Točnije, jedan posto najbogatijih u rukama drži preko 48 posto svjetskog bogatstva pokazao je ovih dana objavljeni »Izvještaj o svjetskom bogatstvu 2014.« kojeg petu godinu uzastopce priređuje Istraživački insitut švicarske banke Credit Suisse. Bogati tako postaju sve bogatiji, siromašni sve siromašniji, a rastuća nejednakost mogla bi se ispostaviti okidačem za novu gospodarsku krizu.

Izvještaj pokazuje da je u godinu dana globalno bogatstvo poraslo na novi rekord od 263.000 milijardi američkih dolara što je gotovo dvostruko u odnosu na 2000-tu godinu. Na godišnjoj razini, pak, globalno bogastvo raslo je po stopi od 8,3 posto, a istraživanje navodi kako je to najveći godišnji rast u zadnjem desetljeću. Snažan godišnji rast bogastva bilježi se u SAD-u i Japanu, a slijedi ih Kina. S većim brojem bogataša u skupini najboljih 10 posto, Kina je pretekla Francusku, Njemačku, Italiju i Veliku Britaniju.

Pojedincu je potrebno svega 3.650 dolara da bi se našao među polovicom najbogatijih stanovnika svijeta, preko 77 tisuća dolara da bi ušao među 10 posto najbogatijih u svijetu, dok je 798 tisuća dolara potrebno za da bi ušao među jedan posto »kreme«.

Sve u svemu, procjene Istraživanja kazuju da najsiromašniji posjeduju manje od jedan posto svjetskog bogatstva, dok najbogatijih 10 posto posjeduje 87 posto, a jedan posto onih »najjačih« među njima gotovo polovicu ukupne svjetske imovine. No, taj se odnos može mijenjati i to posebno, kako se navodi u istraživanju, ako značajan broj zemalja s niskom razinom bogatstva doživi ubrzani rast te ako Kina i Indija doista budu glavni katalizatori globalnih promjena.

Gledajući u srednjoročnu budućnost, istraživači predviđaju da će stopa rasta bogatstva vjerojatno premašiti svoju dugoročnu prosječnu razinu te će globalno bogatstvo u narednih pet godina porasti za 40 posto. To znači da bi godišnje trebalo rasti po stopi od sedam posto, a to pak znači i da se trend rasta nejednakosti u svijetu neće zaustaviti u narednim godinama.

Svakog dana 26 novih ultra bogataša

Prema istraživanju o globalnom bogatstvu porastao je broj takozvanih ultra bogataša, onih čije bogatstvo prelazi 50 milijuna američkih dolara i danas ih u svijetu ima 128,2 tisuće, a 49 posto njih ili 62,9 tisuće žive u SAD-u. Od sredine 2013. je broj ultra bogataša u SAD-u porastao za 9,6 tisuća osoba što je zapanjujući porast u godinu dana. Kina, koja zauzima drugu poziciju, među ultrabogatašima ima 7,6 tisuća osoba s bogatstvom višim od 50 milijuna dolara.