HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

Javne službe ostaju bez božićnica i regresa

Radnicima ostaje dodatak na staž, ali će se bitno mijenjati isplata naknada za prijevoz koja više neće biti moguća u gotovini, nego samo na temelju predočenih računa
Bankamagazin / HRT -Nakon petog kruga pregovora Vlade i sindikata javnih službi, konačan dogovor nije postignut, ali su stajališta znatno približena, javlja HRT. Konkretno, u novom kolektivnom ugovoru ove i sljedeće godine radnici ostaju bez božićnica, regresa i jubilarnih nagrada. Ostaje im dodatak na staž, ali će se bitno mijenjati isplata naknada za prijevoz koja više neće biti moguća u gotovini, nego samo na temelju predočenih računa. Sindikati još traže povrat tih davanja kada prođe kriza, ali Vlada na to ne pristaje.
Uoči današnjeg sastanka sindikalisti su istaknuli kako je dogovor moguć o materijalnih pravima, ali ne i o smanjenju plaća.
Predsjednik Hrvatskoga liječničkog sindikata Ivica Babić izjavio je kako smatra da Vlada ne bi smjela dirati osnovnu plaću. S druge strane, prema njegovim saznanjima, ima dosta malverzacija s putnim troškovima. Tu, kaže, postoji prilika za uštede.
Babić upozorava da Vladin najnoviji zakonski prijedlog, kojim bi se dodatak za radni staž određivao u kolektivnim pregovorima, nije raspravljen na Gospodarsko-socijalnom vijeću te ocjenjuje da je u Hrvatskoj socijalni dijalog farsa.
Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenka Avberšek rekla je kako se sindikati mogu odreći jednokratnih materijalnih prava, ali da ne dolazi u obzir smanjenje naknade za minuli rad od 0,5 posto po godini staža, kao ni drugih elemenata plaće.
Predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić kazao je kako Vlada traži odricanja zaposlenih u javnom sektoru zbog agencija koje određuju kreditni rejting.
To je jedini pravi Vladin argument. Ako je to tako, danas ćemo se morati dogovoriti, dodao je. Također je istaknuo kako bi Vlada zaposlenima u javnom sektoru trebala vratiti uzeto nakon izlaska zemlje iz krize.