HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

Jača zaštita od raka za milijun radnika

NHS – Vijeće i Europski parlament postigli su privremeni dogovor oko ažuriranja direktive o karcinogenima i mutagenima, zakonodavstvu EU koje štiti radnike od rizika povezanih s izloženošću karcinogenim i mutagenim tvarima. Prema dogovoru radnici će biti dodatno zaštićeni kroz određivanje granica izloženosti za spojeve acrylonitrila i nikla te smanjenjem granica za benzen. Prema podatcima Komisije, više od milijun radnika izloženo je navedenim tvarima te je 52% svih smrti povezanih s poslom svake godine uzrokovano rakom. Također, prema dogovoru, direktiva će biti proširena na reprotoksine te će biti preimenovana. Kao posljedica toga, granične vrijednosti za 12 reprotoksičnih tvari koje su pokrivene drugim EU zakonodavnim aktima sada će biti prenesene u strožu direktivu o karcinogenima i mutagenima.
Direktiva će također određivati i posebno osposobljavanje za radnike koji rade s opasnim medicinskim proizvodima te se poziva Komisiju na izdavanje EU smjernica o osposobljavanju, nadzoru i promatranju. Opasni medicinski proizvodi su lijekovi koji mogu ugrožavati zdravlje zdravstvenih radnika koji rade s takvim lijekovima.

Komisiju i trostrani Savjetodavni odbor za sigurnost i zdravlje obvezuje se na daljnji rad na problemu metodologije utemeljene na riziku za granice izloženosti.

Komentirajući dogovor, zamjenik glavnog tajnika ETUC-a, Claes-Mikael Stahl izjavio je:

“U vrijeme kada 100.000 ljudi još uvijek svake godine u Europi gubi život od raka povezanog s poslom, a još ih više pati od problema s plodnošću zbog izloženosti karcinogenim tvarima, ovo je važna pobjeda za sigurnost zaposlenih.

Radujem se sljedećem krugu revizije Direktive. S obzirom da se radnici još uvijek suočavaju s izloženošću 25 drugih visokorizičnih tvari koje uzrokuju rak, a za koje ne postoje granice izloženosti u EU-u, nužne su daljnje revizije. Dogovor o akcijskom planu o granicama izloženosti za svih 25 tvari do kraja sljedeće godine ključan je za iskorjenjivanje raka na radnom mjestu.

Nitko ne bi trebao biti izložen riziku od raka kada ide na posao, a ETUC će nastaviti raditi kako bi svim radnicima osigurao svu potrebnu zaštitu.” KR