HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

IZVANREDNI POST INFO 786 – PRIOPĆENJE RADNICIMA

Kao što smo već obavještavali, Poslodavac je 28. listopada radničkim vijećima GP-a dostavio na savjetovanje svoju namjeru uvođenja dvosmjenskog rada poštara opće dostave i, posljedično, produženje rada radnika Divizije mreža. Jednako tako, informirali smo da je Hrvatski sindikat pošte na nekoliko sastanaka s Poslodavcem održanih na ovu temu, iznosio niz argumentiranih primjedbi kako bi Poslodavac odustao od svoje namjere. Prije svega smo naglašavali da u nastojanju sprječavanja širenja epidemije, treba iskoristiti sve druge mogućnosti koje su na raspolaganju, te da je dvosmjenski rad poštara mjera koja može biti kontraproduktivna, posebno u pogledu sigurnosti tijekom rada poštara na terenu u noćnim satima.

RADNIČKA VIJEĆA SU SE PROTIVILA
Najavili smo, a tako se i dogodilo, sva radnička vijeća su se u svojim očitovanjima protivila namjerama Poslodavca, posebno naglašavajući protuzakonito postupanje u vezi poštivanja propisanih rokova u komunikaciji s radničkim vijećima i nepoštivanju odrednice Zakona i Kolektivnog ugovora, po kojoj dnevni odmor ne smije biti kraći od deset sati, ako za to radnička vijeća ne daju suglasnost (a nisu!).

POSLODAVAC PO ZAKONU ORGANIZIRA POČETAK I KRAJ RADNOG VREMENA
Pisali smo ali nije zgorega ponoviti. Zakon poslodavcu omogućuje i daje za pravo organizirati posao i određivati smjene, početak i kraj radnog vremena. Pa tako i u ovom slučaju. Naravno da Hrvatski sindikat pošte, u svakoj pa i ovoj prigodi, poziva Poslodavca na suradnički socijalni dijalog u cilju iznalaženja najboljeg rješenja koje bi, ako je to ikako moguće, bilo na zajedničku dobrobit, kako radnika, tako i Poslodavca. Posebno u aktualnom javno-zdravstvenom problemu u kojem treba iznaći najbolji model, prema kojem bi ugrozu širenja zaraze smanjili na što manju mjeru, a istodobno dodatno ne dovodili u opasnost zdravlje i živote naših radnika.

ODUSTAJE SE OD DVOSMJENSKOG RADA POŠTARA
Puno smo razgovora s menadžmentom vodili na ovu temu, što se ponekad činilo obostranim gubljenjem vremena. Naposljetku, uključivanjem u raspravu samog predsjednika Uprave, postigli smo dogovor da se u pravilu odustane od dvosmjenskog rada poštara i produženog rada operatera. Zasad je, zbog prostornih ograničenja, ostao neriješen manji dio poštanskih ureda u urbanim sredinama za koje se nadamo kako ćemo zajedničkim radom iznaći najbolje rješenje, a sve u cilju borbe protiv epidemije i na zadovoljstvo naših radnika.