HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

Izmjene ZOR-a: Kuha se gulaš u kojem će radnici dobiti sirovi krumpir

Javna rasprava o nacrtu prijedloga zakona

Ako zakone mijenjamo da bi odgovorili na krizu, onda sam prestravljen, poručio je Eduard Andrić, te naglasio da će preraspodjela radnog vremena uništiti obitelj

Autor: Gabrijela Galić (Novilist.hr) ZAGREB »Tko to traži i i zbog kojih razloga izmjene radnog zakonodavstva, posebice kada je riječ o preraspodjeli radnog vremena? Pitanje je nekoliko puta postavljeno tijekom javne rasprave o nacrtu prijedloga iskaza o procjeni učinaka Nacrta prijedloga zakona o radu, održane u kino dvorani Hrvatskog gospodarskog kluba u srijedu.

No, odgovor na pitanje okupljeni nisu dobili, ali su zato oštrim kritikama mahom iz redova sindikata obasuli Marinu Kasunić Peris, pomoćnicu ministra rada i mirovinskog sustava i pravnike Uprave za rad i tržište rada. Tek manji dio kritike osjetio je i resorni ministar koji, zbog drugih obaveza, nije od početka sudjelovao u raspravi.

Labavija preraspodjela radnog vremena, promjene u sustavu otpremnina, ukidanje ograničenja za rad Agencija za posredovanje u zapošljavanju, zabrana jednostranog uređivanja plaće pravilnikom o radu, samo su neke od novina koje bi trebale nastupiti s idućom godinom. U nužnost svih tih izmjena pomoćnica ministra koja je istaknula i potrebu jačanja fleskibilnih oblika zapošljavanja, jer kako je kazala »nismo zadovoljni s udjelom fleksibilnih oblika rada«, nije baš uvjerila okupljene.

»To što ćemo mi sjediti na javnim raspravama, pričati, ukazivati, sve će to biti farsa jer se ništa neće prihvatiti. A ako zakone mijenjamo da bi odgovorili na krizu i okolnosti, onda sam prestravljen«, poručio je Eduard Andrić, predsjednik sindikata turizma ocjenjujući kako su najavljene izmjene ZOR-a »gulaš u kojem će radnici dobiti sirovi krumpir« te da Vlada u tom poslu ide »grlom u jagode«. Preraspodjela radnog vremena prema njegovom mišljenju uništit će obitelj koja već nestaje zbog svih frustracija koje radnike okružuju.

Nevladine udruge nezadovoljne su zaštitom žena, posebno trudnica koja će zakonskim izmenama biti dodatno olabavljena. Sudsku odštetu zbog nezakonitog otkaza nikako se ne smije izjednačavati s otpremninom, jer su to dvije različite kategorije ističu i sindikati i nevladine udruge. No, nekolicina govornika jasno je istaknula i kako nikakve vajde od rasprave o ZOR-u, jer resorno ministarstvo ionako neće prihvatiti prijedloge, a rasprave služe da bi se zadovoljila forma. Ne i sadržaj.

– Ministre molim vas da ne budete makro, već sluga radnicima – slikovito se, ali oštro Mirandu Mrsiću, ministru rada i mirovinskog sustava obradila Zdenka Farkaš, radnica Generali osiguranja. Naime, pozvala se na etimologiju riječi ministar objašnjavajući kako bi ministri trebali služiti radnicima, ali zakonodavna podloga izgleda »kao da su većina ministara makroi«. Izmjenama radnog zakonodavstva, prema predlagaču, želi se promijeniti negativne trendove na tržištu rada. Međutim, predstavnici radnika jasni su u poruci da se to izmjenama zakonodavstva neće postići, već se se samo kreirati nesigurnija i slabije plaćena radna mjesta.

Autor zakonodavstva ocijenio da je ono loše

– Novi zakon ne znači ništa. Pitanje je kako ćemo mi dinamiku tržišta rada promijeniti, veli Željko Potočnjak, s katedre radnog prava zagrebačkog Pravnog fakulteta. On smatra da radno zakonodavstvo treba mijenjati, da ga treba pojednostaviti i da ne bi trebao biti zaogrnut duhom liberalizma, ali da mora odgovarati situaciji na tržištu. Iako je Potočnjak autor domaćeg radnog zakonodavstva, veli kako je ono »jako loše«. Sudjelovao je i u ovogodišnjim izmjenama ZOR-a u kojem su unesene izmjene u radu na određeno vrijeme te reguliran probni rad. Upravo je te dvije izmjene negov kolega Viktor Gotovac, ocijenio vrhunskim »šlamperajem«.