HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

Izabrano novo vodstvo Europske konfederacije sindikata

NHS – Delegati nacionalnih sindikalnih središnjica učlanjenih u Europsku konfederaciju sindikata (ETUC) danas su na 13. Kongresu EKS-a izabrali novo vodstvo ETUC-a. Za glavnog je tajnika izabran Luca Visentini (Italija), a za predsjednika Rudy de Leeuw (Belgija). Zamjenici su glavnog tajnika Veronica Nilsson (Švedska) i Peter Scherrer (Njemačka). Delegati su također usvojili Program rada za vremensko razdoblje od 2015. do 2019. godine te Manifest iz Pariza. Također su izabrani i konfederalni tajnici: Liina Carr (Estonija), Esther Lynch (Irska), Thiebaut Weber (Francuska) i Montserrat Mir Roca (Španjolska).
Kongres EKS-a održavao se od 28. rujna do 2. listopada u Parizu i na njemu su sudjelovali i predstavnici hrvatskih sindikalnih središnjica, NHS-a i SSSH, koje su punopravne članice EKS-a.

„Prošli smo kroz najgora vremena u europskoj sindikalnoj povijesti“, izjavio je Luca Visentini. „Zadatak u sljedećem mandatu je nastavak opiranja napadima na sindikate te promjena negativne situacije u kojoj se nalazimo kako bi postigli konkretne rezultate za naše članove. Nema kvalitetnog zapošljavanja i otvaranja novih radnih mjesta ili visokih razina socijalne zaštite bez rasta gospodarstva i održivog razvoja. Za to nam trebaju ulaganja i jača pregovaračka moć sindikata.“