HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

Istraživanje: Niske plaće uzrokuju nedostatak radne snage

ETUC – Rekordni nedostatak radne snage u Europi uzrokovan je niskim plaćama i radnim uvjetima, pokazuje novo istraživanje. Stopa slobodnih radnih mjesta u Europi trenutačno je rekordno visoka, a više od četvrtine poduzeća u EU prijavilo je probleme s proizvodnjom kao rezultat manjka radne snage prošle godine. Čelnici EU-a i predstavnici poslodavaca za nedostatak su okrivili isključivo jaz u vještinama među europskim radnicima. Osposobljavanje većeg broja radnika vještinama potrebnim za rad u industrijama budućnosti ključni je dio socijalno pravednog prijelaza na zeleno gospodarstvo. Ali istraživanje koje je objavio Europski sindikalni institut (ETUI) pokazuje da:

  • Oni sektori u kojima se nedostatak radne snage najviše povećao od 2019. godine do 2022. godine obično su nudili općenito lošije uvjete rada.
  • Manjak radne snage očito se više povećao među poslovima s relativno nižom plaćom, čak i kada se uspoređuju inače slični radnici.
  • Manjak radne snage najveći je u sektorima i profilima koji ne zahtijevaju nužno više vještine.

Nalazi su dokaz potrebe za povećanjem kolektivnog pregovaranja i povećanja plaća i uvjeta rada, kao i vještina, ako Europa želi okončati nedostatak radne snage. Obično bi ograničeno tržište rada rezultiralo većom pregovaračkom moći za radnike i stoga povećanjem plaća i radnih uvjeta. No, u polovici članica EU prošle su godine realne plaće pale unatoč činjenici da su realni profiti porasli. Europska konfederacija sindikata poziva EU na osiguranje financiranja industrije kroz Green Deal Industry Plan temeljem kojeg primatelji moraju osigurati učenje vještina i poboljšavanje plaća i radnih uvjeta svoje radne snage putem kolektivnih ugovora. “Poslodavci ne mogu pronaći dovoljno radnika jer ne nude dovoljno dobre plaće ili uvjete rada. Kao što je rekao Joe Biden, odgovor je jednostavan: platite im više“, izjavila je glavna tajnica ETUC-a Esther Lynch, te je dodala kako je „vrijeme da europski političari prestanu vrludati oko razloga našeg nedostatka radne snage i pošalju jednako jasnu poruku ovdašnjim poslodavcima. EU bi također trebala slijediti SAD u ovisnosti o javnom financiranju tvrtki s obvezama isplate pristojnih plaća, pružanju pravednih uvjeta i usavršavanju radnika uz jasnu obvezu u pogledu poštivanja kolektivnog pregovaranja. Europa bi se trebala prestati pokušavati natjecati niskom plaćom i uvjetima rada i umjesto toga trebala bi povećati proizvodnost ulaganjem u visokokvalificirane, visokotehnološke i visokokvalitetne poslove.