HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

Inicijativa 67 je previše Poslodavci ne razumiju mirovinsku reformu i hrvatsku stvarnost

ODGOVORILI HUP-U
Iz inicijative “67 je previše” u utorak su ocijenili da je Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) tvrdnjom da referendum koji zagovaraju sindikati ne može pridonijeti rješavanju problema mirovinskog sustava po tko zna koji puta pokazala izostanak razumijevanja ne samo problema u mirovinskom sustavu već i hrvatske stvarnosti.

(Dnevnik.hr) – “Notorna je istina da referendumi ne mogu pridonijeti rješavanju mirovinskog sustava niti je to njihov cilj. Stoga je potpuno deplasirano upućivati takvu kritiku na račun sindikalne akcije. Cilj referenduma nešto je sasvim drugo: to je samoobrana naroda od egoizma njegovih elita radi zaštite ljudi i njihova dostojanstva u poznim godinama”, poručili su iz inicijative. Odgovorili su tako na jučerašnje tvrdnje iz HUP-a da eventualni referendum treba li raditi do 67 godine, koji zagovaraju sindikati, ne može pridonijeti rješavanju problema mirovinskog sustava, pri čemu supozvali sindikate i političareda o mirovinskoj reformi raspravljaju odgovorno, bez paušalnih i populističkih fraza.
HUP ne zapošljava starije od 55

Predstavnici ove referendumske inicijative ističu pak da HUP licemjerno poziva sindikate na odgovorni dijalog te pitaju “je li HUP organizacija onih koji se zalažu zaodlazak u mirovinu sa 67 godina, dok istovremeno ne zapošljavaju ljude starije od 55 godina ili ih otpuštaju?”.

“Je li to organizacija onih koji su potjerali u mirovinu 79 posto prijevremenih umirovljenika (ostalih 20 posto je otišlo zbog bolesti, a tek jedan posto svojevoljno)? Kada je riječ o odgovornosti, onda nas zanima je li HUP organizacija onih koji su rušili idrastično srušili cijenu rada posljednjih 10 godina, zdušno podržavali vlade koje su takav ekonomski suicid provodile, a što je na kraju krajeva dovelo do ekonomske depresije i egzodusa stanovništva te drastično pogoršanih uvjeta rada? Sada se i HUP zalaže za povećanje plaća, pod uvjetom da im u tome pomognu porezni obveznici”, navode u priopćenju.

Sindikati smatraju neodgovornim govoriti o svega 20 posto umirovljenika koji su stekli punu starosnu mirovinu, a ne spomenutipolitike koje su za to odgovorne. “Divimo se stoga HUP-ovoj hrabrosti da kritizira sindikate. Barem nekoga. Budu li previše kritizirali Plenkovića, moguće je da im neće doći na gala večere i ‘radne’ ručkove”, ističu u ovoj inicijativi.

HUP podupire borbu Vlade protiv deficita i javnog duga

Napominju kako HUP ne traži od Vlade aktivnu ekonomsku politiku, veće stope rasta, povećano zapošljavanje, rast plaća, pripremu za četvrtu industrijsku revoluciju, već nude poticanje uplata u drugi stup.” Budući da je drugi stup izvor zarade HUP-ovih pouzdanika te da je istovremeno izvor deficita i javnog duga, očekujemo da će HUP nastaviti podupirati borbuVlade protiv deficita i javnog duga huškanjem na smanjenje radničkih prava u zemlji”, navode u “67 je previše”.

HUP je u ponedjeljak ocijenio kako eventualni referendum ne može pridonijeti rješavanju problema mirovinskog sustava te da bi u fokusu rasprave treba bitikonkretni prijedlozi za dugoročnu održivost mirovinskog sustavauz osiguranje dostojnih mirovina, što manje ovisnih o državnom proračunu.

Glavnim problemom smatraju što je svega 20 posto umirovljenika steklo mirovinu pravom punog radnog staža ili starosne dobi, a prosjek radnog vijeka u Hrvatskoj malo je veći od 30 godina, te supozvali sindikate i političareda se o mirovinskom sustavu raspravlja odgovorno i bez populističkih fraza.