HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

IMD Hrvatska na dnu liste država po upravljanju talentima

Novo rangiranje pokazuje sposobnost država da razviju, privuku i zadrže talente u kompanijama koje posluju u zemlji

banka.hr/HRT – Švicarska, Danska i Njemačka zemlje su koje imaju najveću sposobnost za razvoj, privlačenje i zadržavanje talenata u kompanijama, dok je Hrvatska na dnu najnovije rang-liste koju je danas objavila švicarska poslovna škola IMD. U sklopu izvješća o svjetskim talentima, koje je IMD objavio prvi put, obuhvaćeno je 60 država koje su rangirane i u IMD-ovoj godišnjoj listi svjetske konkurentnosti, prenosi HRT. Novo rangiranje pokazuje sposobnost država da razviju, privuku i zadrže talente u kompanijama koje posluju u zemlji, a odražava tri faktora – ulaganje u domaće talente i njihov razvoj, sposobnost zemlje da zadrži domaće talente i privuče talente izvana te spremnost da talenti kojima raspolaže neka zemlja zadovolje tržišne potrebe.
Najbolje rangirana je Švicarska, iza koje slijede Danska, pa Njemačka. Na 4. mjestu je Finska, na 5. Malezija, a slijede Irska (6.), Nizozemska (7.), Kanada (8.), Švedska (9.) i Norveška (10.). Među 60 država rangiranih na listi IMD-a Hrvatska se nalazi pri kraju, na 58. poziciji. Iza nje slijede Venezuela (59.) i Bugarska (60.). Od susjednih zemalja najbolje je plasirana Slovenija na 49. i Mađarska na 51. mjestu.

Po ulaganju u domaće talente i njihov razvoj Hrvatska je zauzela 32. mjesto, dok je po sposobnosti da zadrži domaće i privuče strane talente na 57. mjestu, a po spremnosti talenata na 58. mjestu. Rangiranje se temelji na više od 20 pokazatelja. Neki od njih su statistički, dobiveni od partnerskih instituta, a drugi su izvedeni iz IMD-ovih istraživanja mišljenja među 4.300 međunarodnih izvršnih direktora.