HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

Hrvatsko gospodarstvo ponovno u recesiji, oporavak tek dogodine

EKONOMSKI INSTITUT ZAGREB: I dalje su prisutni rizici povezani uz stabilnost ekonomija eurozone koji bi mogli utjecati i na stabilnost hrvatskog gospodarstva
(VEČERNJI LIST) – U četvrtom je tromjesečju prošle godine hrvatsko gospodarstvo zabilježilo međugodišnji pad BDP-a od 0,4 posto. Kako raspoloživi podaci za prvo tromjesečje 2012. upućuju na dodatno usporavanje aktivnosti, čini se da je hrvatsko gospodarstvo ponovno ušlo u recesiju, objavio je Ekonomski institut Zagreb (EIZ) u priopćenju u povodu objave novog broja publikacije Croatian Economic Outlook Quarterly, naglašavajući da je prematim procjenama hrvatsko gospodarstvo ponovno ušlo u recesiju.
EIZ je stoga, kako ističe, revidirao svoju raniju prognozu kretanja BDP-a te sada procjenjuje da će se BDP u 2012. godini smanjiti za oko 1,0 posto. Nešto povoljnija kretanja u zemljama eurozone i prvi efekti poduzetih reformi u domaćem gospodarstvu trebali bi omogućiti blagi oporavak u 2013. uz rast BDP-a od 1,2 posto.
– Uz ove su prognoze povezane znatne neizvjesnosti zbog kojih postoji mogućnost ostvarivanja pesimističnijih scenarija u pogledu rasta i oporavka gospodarstva. Neizvjesnosti se odnose na brzinu provođenja strukturnih reformi te posebno na ostvarenje planirane fiskalne konsolidacije. I dalje su prisutni rizici povezani uz stabilnost ekonomija eurozone koji bi mogli utjecati i na stabilnost hrvatskog gospodarstva – navodi se u priopćenju.