HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

Hrvatska srušila prijedlog Europske komisije kojem su se radovali radnici

Saborski Odbor za europske poslove jednoglasno je srušio prijedlog direktive kojom je Europska komisija namjeravala uvesti pravilo da tvrtke iz jedne članice EU koje posluju u drugoj članici svoje radnike moraju plaćati jednako radničkim plaćama u zemlji primateljici.

(Dnevnik.hr) – Odluka saborskog odbora odlučujuća je za sudbinu prijedloga izmjene Direktive o upućivanju radnika u okviru pružanja usluga, budući da ju je prije Hrvatske odbilo devet članica EU. To znači da je s hrvatskim glasom direktiva dobila negativnu ocjenu trećine parlamenata članica EU, tzv. žuti karton i da se vraća na doradu Europskoj komisiji. Takvu odluku predsjednik Odbora Gordan Jandroković (HDZ) smatra povijesnom jer će saborska odluka po prvi puta imati izravne posljedice na poziciju EK. “EK će direktivu najvjerojatnije morati povući iz procedure i predložiti novu ili ovu dodatno objasniti kako bi u novoj proceduri parlamenti svih28 članicadali svoj stav. Direktivom se pokušalo uvesti pravilo da radnici iz jedne članice koji dolaze raditi u drugu članicu moraju biti plaćeni po standardima tih razvijenih zemalja. Dakle, ako radnik iz Poljske, Češke ili Hrvatske ode raditi u Njemačku, tada bi plaća tog radnika trebala biti jednaka plaći njemačkog radnika. Naizgled je to jako dobro i bilo bi pravedno, međutim, to bi narušilo konkurentnost hrvatskih poduzeća i onih iz jugoistočne i istočne Europe koji grade na zapadnim tržištima i naša poduzeća i radnici više ne bi mogli na taj način raditi u tim zemljama”, kazao je Jandroković Hini.
Naveo je kako je po statistikama riječ o 27 tisuća radnih mjesta u Hrvatskoj.

“Odbor je jednoglasno odlučio, predstavnici svih političkih stranaka, da je ovakva direktiva štetna za Hrvatsku, da je suprotna interesima Hrvatske, naših radnika i kompanija i zato smatramo da tu direktivu Europska komisija treba izmijeniti”, pojasnio je.

Uvjeren je da jerušenje direktive u Saboru pokazatelj kako manje članice, ako su zajedno i ako dobro artikuliraju svoje interese, mogu spriječiti nametanje stava velikih i bogatih članica kroz EK. (Hina)