HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

‘Hrvatska ima do 500 strukturnih problema koje je teško i nabrojiti’

(HRT) – Gostujući u emisiji Hrvatskog radijaPoslovni tjedanprof. dr. sc. Marijana Ivanov s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, govoreći o preporukama Europske unije za smanjenje deficita, izjavila je kako Hrvatska ima 400 do 500 strukturnih problema koje je teško i nabrojiti. Tu je icijeli niz nepovoljnih pokazatelja – odloše struktura vanjskih ulaganja do visoke stope nezaposlenosti, dodala je. Prema njezinu mišljenju, uvođenje poreza na nekretnine izazvao bi dodatan šok lošoj gospodarskoj situaciji. Prostora nema ni za povećanje PDV-a, ajedan od velikih problema je i to što veliki dio poreznog opterećenja pada na poslodavce. Davor Majetić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca smatra da je Hrvatska izbjegla stroži nadzor nad deficitom u prvom redu zbog toga što smo u izbornoj godini.Preporuke su dosta blage, EU nam jedala da odigramo još jedno poluvrijeme, čeka se nova vlada i od nje će se tražiti da pokrene sve ove reforme o kojima se govori, ustvrdio je Majetić. Dodao je da ako tone odradi buduća vlada, netko drugi će morati preuzeti kormilo.
On kaže kako se situacija zasad čini podnošljivom, no to je sve krhko. Vrlo smo izloženi i možemo pasti pojavom samo jednog ozbiljnijeg problema (kao što je porast kamata na europskom tržištu). Koliko godina već razgovaramo, implementirano, planiramo … a učinili nismo ništa.

Prema njegovu mišljenju, jedan od ključnih problema je to što smo stvorili veoma nesigurno područje za ulagače. Pokazali smo se kao zemlja u kojoj jedno ulaganje od nekoliko stotina milijuna eura u, primjerice, naftnu platformu,može pasti na naknadno organiziranom referendumu.To je nedopustivo, istaknuo je Majetić.

Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata smatra da su preporuke Europske unije mnogo ozbiljnije nego što se to može iščitati iz preporuka. Trebalo bi više pozornosti dati onomu što piše u uvodu, naglasio je.