HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

Hanževački: Svjetska banka i MMF ugrožavaju radnička i socijalna prava

BANJALUKA – Zemlje regiona suočavaju se sa istim ili sličnim problemima negativnog uticaja ekonomske krize na radnička i socijalna prava, gubitka posla kao jednoj od posljedica krize i mjerama štednje smanjenjem plata zaposlenih, rečeno je na sjednici Sindikalnog foruma jugoistočne Evrope koji se danas i sutra održava u Banjaluci.

(Nezavisne novine) – Prema navodima sindikalaca iz regiona, u dijalog između vlada, poslodavaca i sindikata moguće je pronaći adekvatna rješenja u borbi protiv ekonomske krize. Generalni sekretar Nezavisnih sindikata Marija Hanzevački, koja predsjedava Forumom, rekla je da politike Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/ u zemljama u regionu ugrožavaju radnička i socijalna prava jer su u aranžmanima sa njima neophodne izmjene zakona i uštede koje obično idu nauštrb radnika.

“Najveće žrtve ekonomske krize koja pogađa cijeli svijet, pa i region, jesu mladi ljudi koji nemaju posla ili su ako dobiju posao najčešće zaposleni na privremene, povremene poslove ili ugovor o radu na određeno vrijeme”, rekla je Marija Hanzevački.

Prema njenim riječima, upravo zato je sa radničkih protesta u Hrvatskoj za Međunarodni praznik rada poručeno Vladi Hrvatske – “Mijenjajte smjer”.

Izvršni sekretar Panevropskog regionalnog savjeta Međunarodne konfederacije sindikata Grigor Gradev rekao je da su sindikati još na početku provođenja mjera politike štednje u Evropi tvrdili da će takve mjere proizvesti samo dodatne problema, a da su se njihove tvrdnje i obistinile. “Valjana socijalna politika treba da se posmatra kao investicija, ulaganje, a ne kao trošak”, rekao je Gradev, citirajući vodeće ljude iz MMF-a.

On je naglasio da evropske zemlje trebaju promijeniti politike i primijeniti mjere koje će dovesti do stabilizacije, jačanja unutrašnje potražnje za radnom snagom i otvoriti nova radna mjesta, posebno za mlade ljude. Domaćini skupa, predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić i predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović istakli su da su i sindikati u BiH ukazivali entitetskim vladama na štetnost i dugoročne posljedice mjera štednje.

“Naprosto, to nije način izlaska iz krize jer sada za posljedicu imamo pad potrošnje pa se vrtimo u začaranom krugu”, rekla je Mišićeva i dodala da će vrijeme pred sindikatima u BiH biti veoma aktivno u borbi za očuvanje radničkih prava.

Bajramović je podsjetio da su za 30. maj u Sarajevu zakazani protesti. Jedanaesta sjednica Sindikalnog foruma jugoistične Evrope održava se danas i sutra u banjalučkom hotelu “Bosna”.

Sjednici prisustvuju predsjednici nacionalnih sindikata iz BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Albanije i Bugarske. Prisutne na skupu jutros je pozdravila i predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović. Osnovne teme foruma su regrutovanje novih članova sindikata, odnosi sa međunarodnim finansijskim institucijama i ljudska, radnička i sindikalna prava.