HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

Građani će uz velika odricanja potrošiti kao i lani, ali će blagdanski stol biti siromašniji

Život na minimalcu: Slovencima 789, Hrvatima 398 eura
IZRAČUN SINDIKATA
‘Treba naglasiti kako se za prošlogodišnjih prosječnih 1300 kuna po obitelji za samu blagdansku potrošnju ove godine može kupiti manje dobara pa će obitelji morati uložiti i dodatne napore u iznalaženju sastojaka za blagdanske stolove i darove.’
Autor: Ivan Klarić (Politika+) – Sve veći broj nezaposlenih, teška gospodarska situacija u kojoj mnogi rade, a ne primaju plaće okruženje je u kojem građani očekuju božićne i novogodišnje praznike. Već godinama Nezavisni hrvatski sindikati prate i predviđaju predblagdansku i blagdansku potrošnju u mjesecu prosincu u Hrvatskoj. Nažalost, većina građana osobnim iskustvom svakodnevno svjedoči koliko je duboka gospodarska i socijalna kriza uHrvatskoj. Naravno, takvo stanje nikako ne ide u prilog prosinačkoj potrošnji.
Neke činjenice govore same za sebe. Tako je, primjerice, minimalna potrošačka košarica u mjesecu studenom 2011. godine iznosila 6724,55 kuna, a njena pokrivenost prosječnom plaćom isplaćenom u rujnu 2011. godine, koja je iznosila 5397,00 kuna, bila je 80,26%, dok minimalna potrošačka košarica za mjesec studeni 2012.godine iznosi 6978,43 kune, a njena pokrivenost prosječnom plaćom isplaćenom u rujnu 2012.godine, koja je iznosila 5366,00 kuna bila je 76,89 %.
Kako minimalna potrošačka košarica ne obuhvaća cijeli niz za većinu obitelji već redovnih mjesečnih troškova i kako, kad je riječ o cijenama, bilježi one najpovoljnije, jer zapravo prati kupovnu moć prosječne plaće u odnosu na minimalne obiteljske potrebe uz najpovoljnije obiteljske troškove za mjesec, jasno je kako je stanje gore nego li to košarica pokazuje. Cijeli niz troškova košarica ne obuhvaća. U proteklih godinu dana troškovi života su u prosjeku rasli za približno 350,00 kuna što je rezultat snažnijih inflatornih pritisaka koji su započeli u ljetnim mjesecima 2012. Navedeno potvrđuje visoka stopa inflacije od 4,8%, zabilježena u listopadu ove godine u odnosu na isti mjesec prošle godine. Promatrajući strukturu izdataka u 2011. i 2012. godini može se primjetiti kako je postotni udio izdataka za prehranu blago pao, dok su izdaci za stanovanje povećali svoj relativni udio za približno 2% što se može objasniti najvećim porastom cijena struje i plina što je prisililo ljude da preraspodjele svoj dohodak na naćin da smanje količine i kvalitetu prehrambenih proizvoda ili da izvrše dodatne napore prigodom izbora proizvođača u potrazi za najjeftinijim s ciljem pokrivanja sve većih fiksnih troškova, jer minimalna košarica kod svega pa i kod troškova hrane za izračun koristi najpovoljnije cijene, tvrde u ovom sindikatu i pitaju se kako onda većina hrvatskih obitelji uopće pokriva mjesečne životne troškove.
– Tako što već odavno mijenja stambene i životne navike. Kako bi pokrili sve veće fiksne mjesečne troškove, od troškova stanovanja do rata kredita, građani se odriču na svim drugim stranama. Tako sporije obnavljaju svoje domove, od unutarnjeg i vanjskog uređenja pa sve do bijele tehnike i ostalih kućanskih aparata. A kad su to i prisiljene činiti, obitelji se odlučuju za krajnje nužne zahvate ili robu manje poznatih proizvođača i još„love“ pojeftinjenja. Tako se ponašaju i kad je riječ o higijeni, odjeći, obući, ali, na žalost, sve više i prehrani. Hrvatski su građani postali pravi „akrobati“ u umjetnosti preživljavanja. U pronalaženju akcijskih prodaja i raznih prigodnih sniženja pravi su umjetnici, ali već odavno i pri takvim kupnjama kupuju sve više samo ono što im nužno uistinu treba, ističe Krešimir Sever, čelnik NHS-a.
Sudeći prema razgovorima sindikata s trgovcima, od kojih su neki već započeli i sa sezonskim sniženjima, ali i sa građanima, kod kojih se uz sve te depresivne elemente javio i element nekog ponosnog inata pa su mnogi mjesecima ranije i od ono malo što imaju odvajali za prosinačku potrošnju, te zbog toga što javni sektor i dobar dio privatnoga i ove godine isplaćuju darove za djecu, najčešće u novcu koji će također završiti u potrošnji, ali i iz samog povećanja cijena koje će utjecati na zadržavanje iznosa potrošnje bez obzira što će ponekad artikala sadržanih u potrošnji biti manje, očekuju kako bi ovoga prosinca, uz povećane napore i prenapregnuće obiteljskih proračuna, potrošnja mogla dosegnuti prošlogodišnju razinu od oko 11 milijardi kuna ili biti tek nešto niža.
– Treba naglasiti kako se za prošlogodišnjih prosječnih 1300 kuna po obitelji za samu blagdansku potrošnju ove godine može kupiti manje dobara pa će obitelji morati uložiti i dodatne napore u iznalaženju sastojaka za blagdanske stolove i darove po najpovoljnijim cijenama kako bi se po mogućnosti pokrile sa istim iznosom, ističe Sever.