HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

Godišnji izvještaj Međunarodne konfederacije sindikata o kršenju sindikalnih prava

MKS, Bruxelles – Stopa nezaposlenosti i nejednakost u prihodima globalno su u rastu. Sindikalci nastavljaju borbu za radna mjesta, prava i jednakost. Ta ih borba često košta njihovih radnih mjesta, a ponekad i života u različitim dijelovima svijeta. Od 2006. godine, Međunarodna konfederacija sindikata – MKS (International Trade union Confederation), najveći i najdemokratskiji društveni pokret u svijetu, prati situaciju vezano uz kršenja sindikalnih prava. Ovaj izvještaj pokazuje ključne rezultate u 87 zemalja sa posebnim osvrtom na sedam zemalja gdje su sindikati i druge demokratske institucije izloženi ekstremnom riziku: Burma/Mianmar, Bahrein, Fidži, Gvatemala, Swaziland, Zimbabve i Gruzija.

Prema Izvještaju MKS-a, unatoč međunarodnim pravnim instrumentima koji štite i promiču slobodu udruživanja i pravo na kolektivno pregovaranje, sindikati i njihovi članovi i dalje su izloženi teškim kršenjima svojih prava. Sindikati su sve više izloženi napadima, u borbi za očuvanje sposobnosti za djelotvorno promicanje i obranu interesa radnika.

U više od polovice analiziranih zemalja, radnici dobiju otkaz ili se na drugi način diskriminiraju zbog članstva u sindikatu. Izvještaj obuhvaća detaljne informacije o fizičkom nasilju nad članovima sindikata zbog njihovog sindikalnog djelovanja u 24 zemlje. Na primjer, 18 sindikalista ubijeno je u Kolumbiji tijekom 2012. godine, a još najmanje četiri tijekom ove godine. Policija je u siječnju 2013. godine ubila dva radnika u Sierra Leoneu zbog prosvjeda kojim su traženi bolji uvjete rada u rudnicima. Kolektivno je pregovaranje ozbiljno oslabljeno u zemljama sa jakim industrijskim odnosima kao što su Portugal, Grčka, Rumunjska, Španjolska i Italija. U 28 analiziranih zemalja, izvještaj provjerava uhićenja i pritvaranja članova sindikata zbog članstva u sindikatu i sindikalnog djelovanja. 91 član sindikata KESK (22 žene i 69 muškaraca) i dalje je u pritvoru u Turskoj.

Gvatemala je za sindikaliste postala najopasnija zemlja svijeta. Od 2007. godine, ubijena su najmanje 53 sindikalna čelnika i predstavnika, a značajan je broj pokušaja ubojstava, mučenja, otmica, provala i prijetnji smrću, što je stvorilo ozračje straha i nasilja, a ostvarenje sindikalnih prava postaje nemoguće.

Sindikalisti u posljednjoj afričkoj apsolutnoj monarhiji, Swazilandu traže organiziranje izbora u 2013. godini za demokratsku i odgovornu vladu, te su iz tog razloga na meti kralja i vlasti. Jedina nacionalna središnjica, Sindikalni kongres Swazilanda, brisana je iz registra u travnju 2012. godine, a šest je sindikalnih čelnika uhićeno u svibnju 2013. godine. Vojni režim na Fidžiju pokušava ojačati svoju nelegitimnu vlast na teret radničkih prava. Sindikati su isključeni iz političke rasprave, tako da se ne čuje glas radnika, što je učinjeno donošenjem Dekreta kojim se brani izražavanje popore političkim strankama.

“Stotine milijuna radnih ljudi, u zemljama u razvoju i industrijskim zemljama, uskraćeni su za svoja temeljna prava, kao što su pravo na udruživanje i kolektivno pregovaranje”, rekla je Sharan Burrow, glavna tajnica MKS-a. “Za mnoge, posebno one na nesigurnim radnim mjestima, ovo uskraćivanje unosi nemir u njihove živote, jer rade izrazito duge sate u opasnim ili nezdravim situacijama, a njihova zarada je tako mala da ne mogu izdržavati ni sebe ni svoje obitelji. Nepoštivanje radničkih prava povećalo je nejednakost širom svijeta, a ta je nejednakost pokrenula globalnu ekonomsku krizu i stoji na putu oporavka”.