HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

Globalna ekonomija raste najviše od 2011., ali se nejednakost ne smanjuje

Generalni tajnik OECD-a Angel Gurria poručio je da trebamo inkluzivniju globalizaciju koja radi za sve, usmjerenu na dobrobit ljudi
AUTOR: VALENTINA WIESNER MIJIĆ

(VEČERNJI LIST) – Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) popravila je svoje prognoze globalnog gospodarskog rasta iz ožujka: smatraju da će svjetska ekonomija u ovoj godini rasti po stopi od 3,5 posto, a u sljedećoj po 3,6 posto, što je najbolji rezultat od 2011. Prije tri mjeseca za ovu su godinu još prognozirali povećanje BDP-a od 3,3 posto. Što to uistinu znači za globalno blagostanje? Generalni tajnik OECD-a Angel Gurria upozorio je da ovakav rast nije dovoljan da bi zadovoljio očekivanja vezana uz bolji životni standard i smanjenje rastućih nejednakosti u primanjima. Usto, mogle bi ga ugroziti protekcionističke politike nekih država. “Trebamo inkluzivniju globalizaciju koja radi za sve, usmjerenu na dobrobit ljudi”, smatra Gurria.
OECD-ovi su analitičari zadržali prognozu rasta za Veliku Britaniju od 1,6 posto u 2017. i jedan posto u 2018., no smatraju da će zbog Brexita usporiti sljedećih godina: očekuju smanjenje potrošnje zbog rasta cijena i nižih plaća. S druge strane, rast eurozone poduprijet će Njemačka za koju je prognoza poboljšana sa 1,6 na 1,8 posto i za ovu i za 2018. Prognoza za SAD prilično je spuštena; s 2,4 posto u 2017. i 2,8 posto u 2018. na 2,1 i 2,4 posto.

Pozitivne učinke slabljenja dolara poništit će odgađanje rezanja poreza i potrošnje u infrastrukturnim projektima. Nešto manje od prijašnjih očekivanja oslabit ćei kineski rast: na 6,6 posto u ovoj i 6,4 posto u sljedećoj godini, zahvaljujući poticanju potrošnje koja povećava izvoz i oporavak azijske trgovine. Rezultat je povećanje volumena svjetske trgovine na 4,6 posto, što je gotovo dvostruko više nego 2016.

Usto, prognoza za Indiju poboljšala se na 7,3 posto u ovoj i 7,7 posto u 2018., a pomak nabolje ima i Japan čiji će BDP rasti 1,4 posto u 2017. i 1 posto u 2018.