Glavna tajnica NHS-a ponovno izabrana u Glavno vijeće i Izvršni odbor ITUC-a te za dopredsjednicu ITUC-a

Na 5. Kongresu Međunarodne konfederacije sindikata (ITUC), na kojemu je sudjelovalo gotovo 1000 sudionika iz više od 120 zemalja, koji predstavljaju više od 200 demokratskih sindikalnih organizacija, izabrano je novo vodstvo ITUC-a i usvojena je izjava Kongresa o novom društvenom ugovoru. Za novog glavnog tajnika izabran je Luca Visentini, njegovi su zamjenici Eric Mwezi Manzi, Jordania Ureña Lora i Owen Tudor. Za predsjednicu ITUC-a izabrana je Akiko Gono, a za njene zamjenike Cathy Feingold i Antonio Lisboa.

Na Kongresu su izabrani dopredsjednici ITUC-a, članovi Glavnog vijeća i Izvršnog odbora ITUC-a.

Na ovom Kongresu sudjelovalo je 50,8 posto žena delegata što je porast u odnosu na 46 posto u 2018. godini.

Novi glavni tajnik ITUC-a Luca Visentini izjavio je kako je posljednjih nekoliko dana bilo inspirativno. Radilo se s fokusom, solidarnošću i jedinstvom kako bi se ojačaloFoto: arhiv NHS-aFoto: arhiv NHS-a prioritete i ciljeve za budućnost. Postavljeni su okviri za buduće konkretne akcije. Naglasio je važnost zajedništva i spremnost za uključivanje u sindikalni pokret svih koji su zainteresirani.

Glavna tajnica NHS-a, Marija Hanževački, ponovno je izabrana za dopredsjednicu ITUC-a kao i za članicu Glavnog vijeća i Izvršnog odbora ITUC-a, što je veliki uspjeh za NHS i udružene sindikate.

Čestitamo!