HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

Glavna tajnica NHS-a izabrana za dopredsjednicu ITUC-a

NHS – Završio je 3. Svjetski kongres Međunarodne konfederacije sindikata (ITUC), na kojemu se okupilo više od 1500 sindikalaca iz 161 države svijeta, a održavao se u razdoblju od 18. do 23. svibnja 2014. godine.
Zadnjeg dana Kongresa objavljeni su rezultati tajnog glasovanja za novog glavnog tajnika ITUC-a. Novi je mandat uvjerljivo dobila dosadašnja glavna tajnica ITUC-a – Sharan Burrow.
Na Glavnom vijeću ITUC-a, koje se sastalo odmah po završetku Kongresa, za novog predsjednika ITUC-a izabran je João Antonio Felicio iz brazilske sindikalne središnjice CUT.
Uspjeh NHS-a

Također su izabrani zamjenici glavne tajnice i zamjenici predsjednika, a za jednu od dopredsjednica ITUC-a izabrana je i Marija Hanževački, glavna tajnica NHS-a, što je veliki uspjeh i potvrda rada NHS-a, koji je član ITUC-a od 2007. godine. Sharan BurrowSharan BurrowKongres je također usvojio izjave vezane uz tri buduća područja djelovanja – rast sindikata, ostvarivanje prava i održiva radna mjesta. Delegati su usvojili i rezoluciju o Turskoj u kojoj je u nesreći u rudniku poginuo 301 radnik.

Tijekom Kongresa objavljen je Globalni indeks prava, izabran je najgori šef na svijetu (Jeff Bezos, Amazon), delegati su sudjelovali na prosvjedu protiv sprječavanja sindikalnog organiziranja u T-mobile US, Američkoj gospodarskoj komori jasno je poručeno da odstupi i prestane se miješati u radnička prava pojedinih država, itd.