HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

Fitch: Hrvatskoj trebaju dodatne reforme

(HRT) Agencija Fitch potvrdila je važeći rejting Hrvatske napominjućida su Hrvatskoj potrebne dodatne mjere fiskalne konsolidacije i strukturne reforme kako bi se potaknuo gospodarski rast i stabilizirale javne financije.
Fitch jezadržao hrvatski rejting za dugoročno zaduživanje u inozemnoj valuti na ‘BBB-‘ i za zaduživanje u domaćoj valuti na ‘BBB’. Potvrđena je i negativna prognoza, te hrvatski rejting za kratkoročno zaduživanje u inozemnoj valuti ‘F3’. Potvrđen je i takozvani ‘plafon’ ‘BBB+’.
Usprkos pojedinim pozitivnim početnim političkim koracima nove vlade, bit će potrebne dodatne mjere fiskalne konsolidacije i strukturne reforme kako bi se potaknuo gospodarski rast i stabilizirale javne financije, kazala je pomoćnica direktora Fitcheva odjela za gospodarstva nove EuropeMichele Napolitano.
Aktualni hrvatski kreditni rejting po agenciji Fitch na donjoj je granici investicijskog statusa. Predstavnici agencije za dodjelu kreditnog rejtinga Fitch početkom veljače boravili su u Hrvatskoj u okviru uobičajene godišnje provjere hrvatskog kreditnog rejtinga.