HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

Fight Club: Vlada treba smanjiti trošarine na goriva

Autor: Lider/Hina – Rast cijena nafte na međunarodnom tržištu potaknuo je i rast cijena naftnih prerađevina na hrvatskom tržištu. Cijene goriva za motorna vozila rastu. Tako je cijena litre Eurosupera 95 u posljednjih pet tjedana porasla za 54 lipe i prešla je 10 kuna, a cijena litre Eurodizela za 63 lipe i približila se 10 kuna.I nije to pitanje nikakvih „psiholoških granica“ koje netko, neznano zašto baš tu, odredi na 10 ili 11 kuna po litri Eurodizela ili Eurosupera 95, već o značajnom nagrizanju ukupnih potrošačkih mogućnosti, stoji u pismu koje potpisuje predsjednik NHS-a Krešimir Sever. Očekivani daljnji rast cijena nafte i, posljedično, goriva te s tim rastom vezana lančana poskupljenja, za posljedicu će imati rast inflacije i veći od 1,4 posto, koju za 2018. godinu prognozira EK.
Sindikat je jasno precizirao svoja očekivanja od Vlade.

– Očekujemo od Vlade RH da zbog toga na vrijeme reagira smanjenjem trošarina na gorivo za motorna vozila, a ne da samo prati događanja i obećava reagirati bude li potrebno. Već je potrebno i nema se vremena čekati ‘obradu trošarina u sklopu cjelokupnog novog paketa poreznih izmjena’. Svjesni smo da Vlada RH ‘kalkulira’ i s ‘obilatijom žetvom’ na cijeni goriva tijekom povećane potrošnje u turističkoj sezoni, ali pri tome ‘žanje’ i ‘žet’ će i na domaćem stanovništvu, koje prema svim pokazateljima već i bez dodatnih poskupljenja teško pokriva čak i redovne mjesečne troškove, stoji u dopisu.

Cjelokupni paket poreznog sustava

Ministar financija Zdravko Marić u utorak je izjavio da Vlada prati razvoj događaja vezan uz rast cijena goriva te da se radi na cjelokupnom paketu poreznog sustava, čiji su integralni dio trošarine.

– Pratimo razvoj događaja, za sada ništa ne odstupa od naših nekakvih originalnih predviđanja i očekivanja, kazao je Marić.

– Naravno da ćemo nastaviti tim putem pa ćemo vidjeti. Radimo na cjelokupnom paketu poreznog sustava, trošarine su jedan integralni dio toga, ali u ovom trenutku vam ne mogu ništa više od toga reći, izjavio je Marić, kojeg su novinari pitali hoće li se učiniti nešto s obzirom na rast cijena goriva.

Krešimir Sever, predsjednik NHS-a

Očekujemo od Vlade RH da na vrijeme reagira smanjenjem trošarina na gorivo za motorna vozila.Očekujemo od Vlade RH da na vrijeme reagira smanjenjem trošarina na gorivo za motorna vozila.
Svjesni smo da Vlada RH ‘kalkulira’ i s ‘obilatijom žetvom’ na cijeni goriva tijekom povećane potrošnje u turističkoj sezoni, ali pri tome ‘žanje’ i ‘žet’ će i na domaćem stanovništvu, koje prema svim pokazateljima već i bez dodatnih poskupljenja teško pokriva čak i redovne mjesečne troškove.

Zdravko Marić, ministar financija

Vlada prati razvoj događaja vezan uz rast cijena goriva. Vidjet ćemo.Vlada prati razvoj događaja vezan uz rast cijena goriva. Vidjet ćemo. Naravno da ćemo nastaviti tim putem pa ćemo vidjeti. Radimo na cjelokupnom paketu poreznog sustava, trošarine su jedan integralni dio toga, ali u ovom trenutku vam ne mogu ništa više od toga reći, izjavio je Marić, odgovarajući na upit hoće li se učiniti nešto s obzirom na rast cijena goriva.