HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

FERDELJI: Ovo je robovlasnički prijedlog! SEVER: Nismo pristali da mladi rade bez plaće!

Autor: Vanja Deželić – (Politika+) – Ministar rada i i mirovinskog sustava Mirando Mrsić donosi tri novosti u sustavu zapošljavanja, od kojih je jedna izazvala niz negativnih reakcija. Riječ je o onoj prema kojoj bi se uvelo “stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa”, što znači da bi poslodavci dobili pravo zaposliti mlade bez da ih plaćaju! Takav odnos trajao bi godinu dana za mlade s visokom stručnom spremom, a dvije godine za obrtnička zanimanja. Navodno bi, piše Večernji list, država osiguravala 1600 kuna novčane naknade mladima, ali nigdje ne piše da bi taj novac bio isplaćen svakome tko pristane na novi oblik zapošljavanja. Pritom bi radniku plaćali mirovinski doprinos, ali ne i zdravstveni! Navodi se i kako je ovakav plan donesen u dogovoru sa sindikatima, što oni negiraju i tvrde da je Vlada izignorirala njihove prijedloge.
– Mi se zalažemo za ovakav sistem ako se između poslodavca i radnika potpisuje ugovor na neodređeno i kada bi to bio pripravnički odnos. Tada bi osposobljavanje imalo smisla, ovako nema nikakvog smisla. Poslodavac prima potporu od države za to što ima neiskusnog radnika, a nakon godinu dana može ga jednostavno zamijeniti novim, a radniku koji je proveo godinu dana na osposobljavanju nitko ne garantira posao. Ne postoji nikakva zaštita radnika u ovim mjerama i poslodavac nema nikakvih obveza. Oko tako nečega se nismo složili niti ćemo se složiti. Zalažemo se da se uvede pripravnički odnos i da nakon položenog ispita radnik ostaje u firmi u kojoj je za vrijeme pripravništva primao 80 do 85 posto plaće, a ne 1600 kuna – rekao je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.
Nedavno smijenjeni pomoćnik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Vladimir Ferdelji poznat je po tome da nema ‘dlake na jeziku’, uvijek kaže što misli. To ga je i stajalo funkcije pomoćnika ministra, ali ne žali zbog toga. U svom stilu komentira poteze vladajućih. Iskren je i ne libi se teških riječi, a na račun Mrsićevog prijedloga imao je mnogo kritika.
– Kako to nazvati nego radnim akcijama – uz smijeh je započeo Ferdelji. A potom se uozbiljio i obrušio na ovakav prijedlog.
– To je izvan mojih svjetonazora jer smatram da svaki rad koji vrijedi treba platiti. Ovo što se uvodi spada u neki drugi društveni sistem, a zadnji put je viđen u robovlasničkom sustavu. No čak su i u tom uređenju primali određenu naknadu. Ponudio je i glavni razlog ovog poteza.
– Jedini razlog ovog poteza jest maskiranje statistika. Vlasti će omogućiti fiktivno smanjenje broja nezaposlenih i to je jedino što žele postići. To je uistinu pravi apsurd, budalaština i meni potpuno neshvatljiv i neprihvatljiv tržišni sustav.
Poslodavci u takvom sustavu mogu bez problema manipulirati radnicima, a već je navedeno kako neće primati ništa osim mirovinskog doprinosa.
– Riječ je o opasnom presedanu u kojem se spominju dobre namjere, a znamo da je put do pakla popločen dobrim namjerama. Sve ovo je jedna velika Pandorina kutija koja omogućava razne manipulacije na štetu radnika, a ono što je fantastično jest da to dobivamo na inicijativu države!
Ferdelji je naglasio kako se slaže s praksom usavršavanja mladih, posebno onih s višom stručnom spremom, ali ne na ovaj način.
– Mlade, posebno one s visokom stručnom spremom, treba što prije zaposliti. Zato ih treba usavršavati, ali ne ovako, ne može netko raditi i ne primati plaću za to – naglasio je bivši pomoćnik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture.