HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

Europski sindikati kažu „NE“ novom EU ugovoru o stabilnosti

Nezadovoljna novim ugovorom o stabilnosti EU, UNI Europa (Europska sindikalna središnjica za usluge i komunikaciju) najavila je da će 29. veljače 2012. diljem Europe organizirati veliki „Dan akcije“. Naime, u UNI Europa smatraju da je dotični ugovor izrazito antisocijalan, antidemokratski i antieuropski te da se u njemu da iščitati kako se financijska kriza koja je zahvatila čitavu Europu koristi kao izgovor za strogu politiku i napad na sindikate. „Novi europski model ići će preko leđa radnika i građana, stoga, mi kao sindikati i građani, to trebamo spriječiti“, kazao je Oliver Roethig, regionalni tajnik UNI Europa pri Upravnom odboru ETUC-a. Iz UNI Europe upozoravaju da se novim ugovorom o stabilnosti smanjuju socijalna prava radnika i koče nova ulaganja za održivi razvoj. Posebno „opasna“ činjenica je da se novi sporazum donio na brzinu, iza zatvorenih vrata, bez suglasnosti Europskog parlamenta i javne rasprave. Iz svih navedenih razloga ETUC (European Trade Union Confederation) je izdao svoju Deklaraciju o „Ugovoru o stabilnosti, koordinaciji i upravljanju u ekonomskoj i monetarnoj uniji“ u kojoj se nedvosmisleno suprotstavlja EU ugovoru i postavlja svoju alternativu. Ta alternativa podrazumijeva da Europa treba drugačiju ekonomsku uniju s jakom socijalnom dimenzijom koja bi se temeljila na nekoliko bitnih principa, među kojima su – jasnije zadaće za ECB, čiji bi cilj trebao biti promicanje stabilnosti cijena uzimajući u obzir financijske uvjete svih zemalja članica EU, zaštitna klauzula na plaće, poštivanje socijalnih partnera i uvažavanje kolektivnog pregovaranja, organizacija i akcija. U svojoj Deklaraciji također su istaknuli da plaće nisu kočnica gospodarstva već njen motor.
Sindikati na sastanku s premijerom
Vlada nema namjeru mijenjati Zakon o radu (ZOR) niti otpuštati radnike u javnim službama, zaključeno je na sastanku premijera Zorana Milanovića sa sindikalnim čelnicima. Sastanak je održan u srijedu, 1. veljače 2012. „Premijer Milanović kategorički nam je rekao da nema razloga za izmjenu ZOR-a, a jedino je sporno pitanje produžene primjene pravnih pravila iz kolektivnih ugovora, o čemu ćemo nastaviti pregovore“, izjavio je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever nakon sastanka Milanovića i ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića s predsjednicima pet sindikalnih središnjica.
Mrsić je potvrdio da Vlada ne planira otpuštanja u javnim službama već do ušteda želi doći racionalizacijom sustava kojom će se ukinuti prekovremeni rad i rad prema ugovoru o djelu.
Što se tiče pregovora o izmjenama kolektivnih ugovora u javnom i državnom sektoru, predstavnici sindikata su naglasili da su spremni na izravne razgovore s nadležnim ministarstvima te da će napraviti ono što im kaže članstvo.
Sindikalci su s Milanovićem dogovorili redoviti socijalni dijalog koji će početi u petak, 3. veljače, za kada je zakazana sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća na kojoj će se raspravljati o Vladinim smjernicama za ovogodišnji proračun.
Donošenje odluka i najave raznih odluka bez dogovora sa socijalnim partnerima bile su za sindikalce glavne zamjerke na dosadašnji rad nove Vlade tako da su sa zadovoljstvom prihvatili dogovor da se ubuduće svi kontakti oko gospodarskih i socijalnih pitanja ostvaruju preko ministra Mrsića i njegova ministarstva.
Deseti sastanak Zajedničkog savjetodavnog odbora EU i RH
Deseti sastanak Zajedničkog savjetodavnog odbora Europske unije i Republike Hrvatske održao se u Zagrebu, 31. siječnja 2012. Zajednički savjetodavni odbor čini šest predstavnika Europskog gospodarsko-socijalnog odbora, dva predstavnika Hrvatske udruge poslodavaca, dva predstavnika sindikalnih središnjica te dva predstavnika organizacija civilnog društva u Republici Hrvatskoj.
Članovima Odbora u uvodnom su se dijelu obratili predstavnik danskog predsjedništva Vijećem EU Bo Eric Weber, veleposlanik Kraljevine Danske u Republici Hrvatskoj, veleposlanik i, šef Delegacije Europske unije u Hrvatskoj Paul Vandoren, ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić i zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović.
Na ovom je sastanku glavna rasprava vođena o Europskom socijalnom fondu, te su u nastavku raspravljene tekuće obveze i proces ratifikacije pristupanja Hrvatske Europskoj uniji kao i načini jačanja komunikacije i suradnje među članovima Zajedničkog savjetodavnog odbora. Također su hrvatski članovi Odbora izviješteni kako će nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniji devet hrvatskih predstavnika postati punopravnim članovima Europskog gospodarsko socijalnog odbora.