EUROPSKI DAN AKCIJE

Europski dan akcije
Kao i brojni drugi sindikati, i Hrvatski sindikat pošte odazvao se Europskom danu akcije, svojevrsnom prosvjedu, koji se, osim u Zagrebu, održao i u gradovima diljem Europe. Zbog sve gore gospodarske i socijalne situacije i sve strožih mjera štednje, koje europski lideri nameću kao jedino rješenje za izlazak iz krize, na ovaj je dan akcije pozvala Europska konfederacija sindikata (ETUC) i to uoči sastanka Europskog vijeća, koji će se održati 1. i 2. ožujka. Europski sindikalni pokret poslao je snažnu poruku donositeljima odluka: Dosta je bilo! Postoje alternative mjerama štednje.
U Zagrebu su prosvjednu povorku organizirale sindikalne središnjice, članice ETUC-a iz Hrvatske – NHS i SSSH. Okupljanje je organizirano na Trgu bana Jelačića, nakon čega se, točno u podne, krenulo prema Markovom trgu. Ipak, povorka od oko 300 sindikalista zaustavljena je na vrhu Radićeve ulice odakle su predsjednik NHS-a Krešimir Sever i predsjednik SSSH-a Mladen Novosel uputili poruke Vladi, ali i poslodavcima, rekavši kako sindikati neće dopustiti da se mjere štednje lome na radnicima i radničkim pravima. Također, napomenuli su da mjere štednje neće doprinijeti novom zapošljavanju, nego novim, još dužim, listama nezaposlenih.