HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

Europska komisija očekuje još veći pad hrvatskog gospodarstva

OPET SNIZILI PROGNOZE

Prema projekcijama, deficit bi ove godine trebao iznositi 4,7 posto BDP-a, a javni dug trebao bi dosegnuti 57,9 posto BDP-a

(Novilist.hr) BRUXELLES Europska komisija u petak je snizila prognoze i očekuje pad hrvatskog gospodarstva za jedan posto u ovoj godini, sljedeće godine tek neznatni rast od 0,2 posto, dok bi stopa nezaposlenosti ove godine mogla dosegnuti 19,1 posto, a sljedeće 20,1 posto. Europska komisija u petak je objavila proljetne ekonomske prognoze za 2013-2014. s procjenama rasta, zaposlenosti, inflacije i proračunskog deficita u zemljama članicama, Hrvatskoj, kandidatskim zemljama te u velikim svjetskim gospodarstvima – Sjedinjenim Državama, Japanu, Kini i Rusiji.

U odnosu na zimske prognoze, Komisija je sada dodatno smanjila projekcije. U veljači je Komisija predvidjela u Hrvatskoj pad od 0,4 posto u ovoj godini, a rast od 1,4 posto u sljedećoj godini, a nezaposlenost od 15,8 posto ove godine, te 14,9 sljedeće.

Prema projekcijama, deficit bi ove godine trebao iznositi 4,7 posto BDP-a, a javni dug trebao bi dosegnuti 57,9 posto BDP-a.