HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

EU i Kanada potpisali CETA-u – što to znači za Hrvatsku?

(HRT) – Nakon sedam godina pregovora Kanada i Europska unijau Bruxellesu su potpisale CETA-u, sporazum o slobodnoj trgovini. Očekuje se da će izvoz Europske unije u Kanadu porasti za 24%, dok protivnici ovog tzv. malog TTIP-a smatraju da će sporazum sniziti standarde zaštite potrošača i okoliša. Time se otvara put ukidanju carina na gotovo sve proizvode u međusobnoj trgovini, ali do punog stupanja na snagu sporazum se mora ratificirati u svim članicama EU-a, što se može pokazati teškompreprekom. Sporazum su u ime EU-a potpisali predsjednici Europskog vijeća i Komisije Donald Tusk i Jean-Claude Juncker te slovački premijer Robert Fico, čija zemlja u ovom polugodištu predsjedava EU-om. S kanadske strane sporazum je potpisao premijer Justin Trudeau.
Što sporazum CETA može donijeti Hrvatskoj?

Može donijeti jako puno, kao i svakoj drugoj državi članici EU-a, ali to najviše ovisi o proaktivnosti našeg poslovnog sektora. Sporazum će prvenstveno pojednostaviti i pojeftiniti trgovinu između EU-a i Kanade. To bi trebale najviše osjetiti srednje i male tvrtke kojima je to dosad bilo preskupo. Vinski sektor bi mogao procvjetati, Kanada ima velike potrebe za europskim vinom. Zbog visokih tarifa je to bilo dosad onemogućeno, patu možda i hrvatski vinari mogu pronaći svoje mjesto. Očekuje se udvostručenje izvoza mliječnih proizvoda u Kanadu, prilika je također s recikliranjem otpada jer takve tvrtke nedostaju u Kanadi, objasnila je dopisnica HRT-a iz Bruxellesa Jasna Parou središnjem Dnevniku.

Europske tvrtke moći će otvarati svoje poslovnice ili proizvodne pogone u Kanadi. Predviđeno je olakšanje privremenog zapošljavanja Europljana, priznavat će se profesionalne kvalifikacije. Europske tvrtke će se moći ravnopravno zajedno s kanadskim natjecati na javnim natječajima te ravnopravno nuditi svoje usluge. Investitori će moći poslovati po puno jasnijim i predvidivim uvjetima,rekla je Paro.
Nekoliko sati prije potpisivanja predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz rekao je da je samo prije nekoliko danataj sporazum u javnosti već bio proglašen mrtvim, a danas imamo sporazum koji se može smatrati standardom za buduće trgovačke sporazume.

Današnje potpisivanje također je poruka onima koji su otpisali EU kao neučinkovitu, nesposobnu za sklapanje sporazuma i okrenutu prema sebi. EU ne okreće leđa svijetu, odlučan je više nego ikad surađivati sa svojim parnterima i braniti svoje vrijednosti te stvarati mogućnosti za svoje građane i poduzeća, rekao je Schulz.

Podsjetimo, nakon dugih pregovora i blokade, valonski je parlament jučer dao suglasnost saveznoj belgijskoj vladi da potpiše sporazum. Tako je jučer svih 28 članica Unije i službeno odobrilo sporazum koji će pola milijarde Europljana trgovački povezati s Kanadom. To je vrlo važan ugovor s Kanadom, najbolji od osnivanja Europske unije, s mnogo višim razinama standarda regulacije. Zadovoljan sam da se nakon sporazuma u Belgiji moglo sklopiti konačni sporazum Europske unije u samo nekoliko sati,smatra ministar vanjskih poslova Kraljevine Belgije Didier Reynders.

Sporazum o slobodnoj trgovini između EU-a i Kanade (CETA) trebao je biti potpisan u četvrtak, no to je odgođeno jer sporazum nije dobio “zeleno svjetlo” parlamenta belgijske pokrajine Valonije. Valonski parlament u petak je konačno izglasao suglasnost, nakon čega je objavljeno da je svih 28 država članica odobrilo potpisivanje sporazuma s Kanadom.

Njegovim stupanjem na snagu više od 98 posto svih kanadskih i europskih tarifnih linija trebalobi biti oslobođeno carina, uključujući 92 posto kanadskih carina na poljoprivredne proizvode. Procjenjuje se da će se izvoz iz EU-a u Kanadu povećati za 24 posto godišnje. Protivnici ovog sporazuma proteklih su mjeseci organizirali prosvjede diljem Europe, zabrinuti da će se zbog tog sporazuma smanjiti standardi zaštite potrošača i okoliša u EU-u.