HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

ETUC Vladi RH: Osigurajte da se referendum provede bez ikakvih prepreka, prejudiciranja i utjecaja na rezultat

(67jeprevise.hr) – Europska konfederacija sindikata (ETUC) uputila je u utorak, 16. travnja 2019. predsjedniku Vlade RH i ministru rada i mirovinskoga sustava dopis u kojemu upozoravaju na neopravdanost provedene mirovinske reforme, osobito podizanja dobi za odlazak u mirovinu na 67 i snažnije penalizacije prijevremenog umirovljenja.
U dopisu kojega potpisuje glavni tajnik ETUC-a, Luca Visentini, ističe se kako je očekivano trajanje života u Hrvatskoj tri godine kraće od prosjeka EU-a, a stopa zaposlenosti osoba od 55 do 64 godina starosti samo 40 posto, te kako se u takvim uvjetima Vlada treba usredotočiti na zadržavanje radnika u svijetu rada do 65., borbom protiv diskriminacije starijih radnika. ETUC upozorava i kako većina onih koji odlaze u prijevremenu mirovinu to ne čine svojim izborom, već ih poslodavci ne žele zapošljavati ili ih potiču na ranije umirovljenje. Tome treba dodati i probleme hrvatskoga tržišta rada, kao što su duga razdoblja nezaposlenosti, visok udio atipičnog i prekarnog rada.

ETUC ističe kako se iskustvo ranijih godina strukturnih reformi mirovinskih sustava u EU, uvođenjem podizanja dobi za odlazak u mirovinu i mjera kažnjavanja radnika koji imaju diskontinuitet staža i karijera, uključujući žene i zaposlene na nestandardnim oblicima rada, pokazalo neučinkovitim u postizanju ravnoteže javnih proračuna, dok su istovremeno gurnuli brojne umirovljenike u siromaštvo, čineći time mirovinske sustave neodrživima u srednjoročnoj perspektivi.

Financijsku ravnotežu u mirovinskim sustavima moguće je postići jedino mjerama koje su usmjerene na povećanje plaća kroz kolektivno pregovaranje, smanjenje prekarnosti na tržištu rada i borbom protiv porezne evazije i neuplate doprinosa, podižući tako financijski doprinos sustavu.

ETUC izražava kritiku Vlade RH jer prijedlozi sindikata za izmjenu reforme nisu uvaženi kroz odgovarajući proces socijalnog dijaloga, te poručuje kako podržava sindikalnu kampanju za reviziju reforme, uključujući kroz referendum. Visentini poziva predsjednika i ministradaponovno razmotre sadržaj reforme otvarajući ga odgovarajućem socijalnom dijalogusa sindikatima.

Visentini u dopisu također oštro kritizira nedavne javne istupe ministra Pavića u hrvatskim medijima:U nedavnom razgovoru kojega sam vodio s ministrom Pavićem na marginama Tripartitnoga socijalnog samita, ministar je izrazio određene dvojbe vezano za neovisnost sindikalne inicijative o anti-europskim političkim strankama.Taj je razgovor nažalost prenesen medijima na način koji potpuno obmanjuje javnost.Želim stoga razjasniti da sam, i nakon što sam još jednom provjerio s našim članicama iz Hrvatske, u potpunosti uvjeren kako se sindikalna inicijativa provodi potpuno autonomno od političkih stranaka, koje ih naravno mogu slobodno podržati.Pozivam vas stoga da osigurate da se referendum provede bez ikakvih prepreka, prejudiciranja i utjecaja na rezultat, s obzirom da ga svi smatramo temeljnim alatom demokracije.

Glavni tajnik ETUC-a poslao je i video poruku podrške inicijativi 67 je previše, ističući tri velike pogreške reforme: podizanje dobi za od odlazak u mirovinu na 67, što je doista previše u zemlji u kojoj je očekivano trajanje života nisko; apsolutno nepravedna penalizacija prijevremenog umirovljenja; te apsolutno neprihvatljiv uvjet 41 godine staža u zemlji s tako visokim udjelom prekarnog, nesigurnog rada. Visentini kritizira Vladu i zbog izostanka stvarnog socijalnog dijaloga i neuključivanja sindikata u osmišljavanje reforme te poziva Vladu da ponovno razmotri reformu, a napose da ne postavlja nikakve prepreke prikupljanju potpisa i referendumu. “Referendum je sada jedini način da se čuje glas hrvatskih građana i da se zaustavi ova reforma.”

Europska konfederacija sindikata krovna je organizacija 90 nacionalnih sindikalnih središnjica iz 38 europskih država, s više od 40 milijuna članova, među kojima je i 200-ak tisuća organiziranih u dvije hrvatske članice ETUC-a, članice inicijative 67 je previše: Savez samostalnih sindikata Hrvatske i Nezavisni hrvatski sindikati.