HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

ETUC o drugoj fazi savjetovanja o minimalnim plaćama

ETUC/NHS – Inicijativa Europske komisije o pravednim minimalnim plaćama nužna je ne samo zbog štete uzrokovane ekonomskim politikama EU u ekonomskoj krizi započetoj 2008. godine, već i zbog posljedica krize uzrokovane koronavirusom, ističe Europska konfederacija sindikata (ETUC) budući da je danas Komisija pokrenula drugu fazu savjetovanja o minimalnim plaćama. „Veliki broj radnika još uvijek nije prevladao učinke rezanja plaća iz prijašnje krize, a već nas je pogodila nova kriza“, izjavila je Esther Lynch, zamjenica glavnog tajnika ETUC-a.
„Kad se kandidirala za izbore predsjednica Europske komisije, Ursula von der Leyen, obećala je svakom radniku u EU osigurati isplatu pravedne minimalne plaće. Dokument koji je danas objavljen je korak naprijed. On priznaje potrebu da se radniku osigura mogućnost pregovaranja pravedne plaće jačanjem kolektivnog pregovaranja zajedno sa mjerama koje mogu povećati zakonski određene minimalne plaće kao što je ETUC i tražio. U isto vrijeme, još uvijek nije jasno kako Komisija namjerava postići te ciljeve“.

„I dalje ćemo se zalagati za jasno opredjeljenje Europske komisije kako bi se osiguralo da države članice podignu svoje zakonom propisane minimalne plaće na razinu plaća od kojih se može živjeti. To znači do razine koja je najmanje 60% medijalne plaće te je također primjerena košarici dobara i usluga, dogovorenoj na nacionalnoj razini sa sindikatima i poslodavcima.“

“Također trebaju uspostaviti prave mjere podrške za pregovaranje o plaćama između poslodavaca i sindikata jer su kolektivno ugovorene plaće jedini način za održavanje pravednih minimalnih i svih drugih plaća diljem EU. Jedan način da se to postigne bio bi da se poslodavcima koji odbijaju pregovore sa sindikatima odbije dodijeliti fondove za oporavak, ugovore javne nabave i druga javna sredstva.”

Ključni argument koji nedostaje je kako smanjiti nejednakost u plaćama u Europi jer se jaz u plaćama između istoka i zapada ne smije nastaviti.

Od kada je počela pandemija koronavirusa u Europi
– Gotovo 40% radnika u EU kaže da im je lošije nego prije krize, a u 13 država članica (Italija, Španjolska, Poljska, Rumunjska, Portugal, Hrvatska, Bugarska, Slovenija, Slovačka, Grčka, Mađarska, Cipar i Malta) to kaže preko 40%

– Nešto manje od 50% radnika kaže da se njihov broj radnih sati smanjio od početka krize, a više od 50% radnika tako kaže u 10 država članica (Italija, Španjolska, Francuska, Poljska, Rumunjska, Hrvatska, Bugarska, Grčka, Cipar i Malta)

Istraživanje pokazuje kako je između 2011. i 2018. godine Europska komisija donijela 50 „preporuka za države članice“ o suzbijanju rasta plaća i 38 o smanjenju sigurnosti radnog mjesta i prava na kolektivno pregovaranje.

„Govorimo o ispravljanju grešaka iz prošlosti“, izjavila je Esther Lynch „i osiguranju da se ne ponove u ovoj današnjoj krizi. Ambiciozna i hrabra inicijativa Europske komisije je još više potrebna nakon koronavirusa kako bi Komisija ispunila svoje obećanje o pravednim minimalnim plaćama i jačanju kolektivnog pregovaranja. Današnja najava daje mi nadu kako se krećemo u pravom smjeru, no potrebno je još puno rada.“