HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

Ekonomisti pozdravljaju najavu manjeg PDV-a na hranu: Niže cijene bi mogle dovesti do porasta potrošnje

(Index.hr) – Vlada razmišlja o smanjenju PDV-a na hranu koja bi, prema najavama poljoprivrednika i ekonomista, mogla poskupjeti zbog suše. Ekonomisti pozdravljaju takvu inicijativu. Poskupljenje poljoprivrednih proizvoda neizbježna je posljedica suše koja je uzrokovala nestašicu hrane ne samo kod nas nego i u Europi, Rusiji te Americi. Poljoprivrednici su nekoliko puta apelirali na Vladu da se uključi u rješavanje ovog problema, a apel su jučer uputili i sindikati da se PDV na hranu smanji na pet posto.
Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina konačno se oglasio na temu suše i u razgovoru za Novu TV otkrio da Vlada razmišlja o tom prijedlogu.
“Radimo jednu dobru analizu, kvalitetnu analizu s nizom parametara koji uključuju i mogućnost smanjivanja dijela PDV-a na hranu”, rekao je Jakovina za Novu TV.
“Smanjenje PDV-a dugoročno bi imalo pozitivne učinke na gospodarstvo”
Ekonomski analitičar Damir Novotny pozdravlja takvu inicijativu i kaže da je Vlada to trebala učiniti početkom godine. To bi, objašnjava, dugoročno imalo pozitivne učinke na cijelo gospodarstvo.
“Naš proračun će u jednom trenutku imati manji prihod zbog toga što ipak visok porez na prehrambene proizvode dosta participira u proračunskim prihodima, ali se može dogoditi onaj pozitivni učinak da će potrošnja prehrambenih proizvoda biti nešto veća ako bi to snižavanje poreza utjecalo na pad cijena”, rekao je Novotny.
To ipak neće potpuno zaustaviti rast cijena početkom jeseni, pa je ministar predložio i povećanje carina na izvoz svih žitarica i kukuruza.