HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

Dobar dio hrvatskih građana si ne može priuštiti tjedan dana ljetovanja ‘Cijene su katastrofa’

PODACI EUROPSKE KONFEDERACIJE SINDIKATA
Ružica Đukić

Prema broju radnika koji si ne mogu priuštiti tjedan dana ljetovanja Hrvatska je u Europi na visokom trećem mjestu

(RTL.HR) – Spustio se na more mali dio radničke klase koji si to može priuštiti.Velik broj građana i ove će godine ostati kod kuće. Antonija Slavković iz Zagreba kazala je za RTL da ove godine nije bila na moru, ali da misli otići na jedan dan. Na ljetovanju nije bio ni Mirza Radač. “Pa kako ću biti kad je kava 35 kuna”, kazao je te dodao da mu je smještaj preskup. “Pogotovo Istra dole Rijeka, Pula, Opatija, Medulin. Katastrofa cijene”, kazao je.

To što je Hrvatska na trećem mjestu neslavne liste europskih zemalja čiji građani ne mogu ni tjedan dana na ljetovanje moglo je izgledati i gore da se u analizu uzela i jedna važna stvar koja muči brojne građane.

“Ako gledamo da su i plaće i mirovine još vrlo često opterećene i nekim ratama kredita koje statistika službena ne obuhvaća, onda zapravo imamo jednu dosta lažnu sliku tako da možemo govoriti da se izrazito teško živi”, kazao je Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Ali se voli uživati. Pa je tako, usprkos malim plaćama i nikakvim mirovinama, domaćih gostiju samo deset posto manje nego rekordne 2019. Srpanjski rezultati pomeli su i one iz istog mjeseca prije dvije godine te su domaći gosti ostvarili 15 posto više dolazaka. Tome je sigurno pridonijela i pandemija zbog koje se građani najsigurnije osjećaju u vlastitoj zemlji. No, i kad u njoj ljetuju, broji se svaka kuna.

Marko Bošnjaković iz Zagreba jedan je od sretnika koji si mogu priuštiti ljetovanje.

“Nije to sad ljetovanje hoteli i to nego onako, sa prijateljima, doma i onako”, kaže. Na pitanje bi li išao na more da mora plaćati smještaj, odgovara da možda ne bi.

“Nama građani govore da već puno ranije se krenu pripremati za ljetovanje, oni koji čega si priuštiti pa onda na raznim akcijama kreću od konzervi, tjestenine, nečega čime napune paket tregere u automobilima i onda idu gotovo potpuno opskrbljeni na takvo ljetovanje da si mogu priuštiti i kupanje na moru, ali to znači – ne restorani, ne pizzerije, ne kafići nego doista sve u kućnoj radinosti, a i to sa velikom dozom odricanja”, tvrdi Sever.

Ili da parafraziramo poznati slogan turističke zajednice od prije nekoliko godina: Hrvatska – tako lijepa, tako naša i tako svojima – nedostupna.