HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

Direktor Hrvatskih šuma bi rezao prava i primanja više nego Vlada

IVAN PAVELIĆ UZEO ŠTEDNJU U SVOJE RUKE
Da bismo riješili problem tekuće likvidnosti i osigurali stabilnost tvrtke, mišljenja smo da se moramo odreći regresa, jubilarne nagrade, božićnice i uskrsnice u 2013. godini, napisao je Pavelić radnicima HŠ-a. Osim toga, plan je uprave smanjiti i broj dana godišnjeg odmora, a mogli bi ostati i bez toplog obroka
Autor: Gabrijela Galić (Novilist.hr) – Predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Ivan Pavelić, najozbiljniji je pretendent za nagradu najuspješnijeg sindikalca u zemlji. Dopisom kojeg je prije nekoliko dana uputio radnicima Hrvatskih šuma (HŠ) u želji da ih osobno upozna s prijedlogom izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora, uspio je mobilizirati i članove i nečlanove sindikata. Sve radnike direktor Pavelić informirao je o izmjenama kolektivnog ugovora koje kani poduzeti i prije no što je o tome izvjestio sindikate u poduzeću. A unatoč povlačenju vladina zaključka o usklađivanjima kolektivnih ugovora u pretežito državnim poduzećima s odredbama o smanjenju dijela materijalnih prava državnih službenika i namještenika u ovoj i idućoj godini, direktor Hrvatskih šuma ne odustaje od ušteda koje su daleko šire od rezova na božićnicama, jubilarnim nagradama, regresima, putnim troškovima. U ovoj godini, kako je izvjestio radnike, planira isplatiti sve obaveze po Kolektivnom ugovoru, ali u idućoj godini ne.
Nepotreban sindikat
»Da bi riješili stalni problem tekuće likvidnosti i osigurali stabilnost tvrtke mišljenja smo da se moramo odreći regresa, jubilarne nagrade, božićnice i uskrsnice u 2013. godini«, napisao je Pavelić radnicima HŠ-a. Iz istog razloga, plan mu je smanjiti dnevnice i terenski dodatak na 150 kuna, naknadu za odvojeni život na 1.000 kuna te na taj iznos ograničiti troškove odlaska i odlaska s posla u međugradskom prijevozu. Za otpremine su HŠ spremne osigurati do 50 posto prosječne plaće »što je više od minimuma koji propisuje ZOR«, pa bi najviša opremnina u tom poduzeću iznosila 12 prosječnih plaća isplaćenih radniku u prethodna tri mjeseca. Prema važećem kolektivnom ugovoru u tom poduzeću otpremnina iznosi 50 posto prosječne plaće u zadnja tri mjeseca po godini staža plus još tri plaće, što je u najboljem slučaju 20 plaća. Dakle, s prijedlogom uprave izgubili bi osam plaća. Plan je uprave smanjiti i broj dana godišnjeg odmora, jer je »nepravedno da osoba s fakultetskim obrazovanjem i jednom godinom staža odmah ima 26 ili 27 radnih dana godišnjeg«.
Radnici bi mogli ostati i bez toplog obroka u iznosu od 700 kuna bruto. Interesantno je, pritom, na koji je način želja za ukidanjem toplog obroka obrazložena – korištenjem nekih novinskih tekstova u kojima je topli obrok prikazan kao svojevrsna perverzija u tom poduzeću, odnosno naknada za dolazak na posao u iznosu od četiri kune po satu.
Iskrivljenu argumentaciju prihvatio je i direktor Pavelić, pa radnike informira kako javnost Hrvatske šume optužuje: »u vrijeme kada su stotine tisuća ljudi bez posla mi ne plaćamo rad, nego prisutnost na poslu«.
Među ostalim, uprava HŠ-a smatra kako sindikati ne trebaju dati suglasnost na program zbrinjavanja viška zaposlenih, već imaju pravo na prigovor, a ako misle da nešto nije u skladu sa zakonom – neka tuže. Sindikat nema što tražiti niti u situacijama premještanja radnika s jednog radnog mjesta na drugo jer uprava misli »da svaki radnik samostalno može dogovoriti sporazumni premještaj«.
Nema odustajanja
Promjene s kojima je upoznao sve radnike mailom, i koje su izazvale radnički revolt, direktor HŠ-a objašnjava smanjenjem stope naknade za općekorisne funkcije šume (OFKŠ) za 50 posto, ekonomskom krizom u Europi i Hrvatskoj i smanjenom potražnjom za nekim drvnim proizvodima.
S druge strane, sindikat se pita od kuda ti problemi kada su HŠ u prvih osam mjeseci poslovale s dobiti od oko 10 milijuna kuna.
Navode kako je uprava početkom godine ukinula međunarodne licitacije i tako smanjila prihode HŠ-a nekoliko desetaka milijuna kuna, ističe i kako su cijene drvne građe 10 do 25 eura niže nego u zemljama okruženja.
– Zahvaljujem direktoru Paveliću što je mobilizirao članstvo sindikata. Sjest ćemo, pregovarati, ali od svojih zahtjeva nećemo odustati i pod cijenu otkaza kolektivnog ugovora – veli Željko Kalauz, predsjednik Hrvatskog sindikata šumarstva. Navodi kako je prosječna plaća u poduzeću nešto iznad 5,9 tisuća kuna, odnosno devet posto više od nacionalnog prosjeka. No, prođe li plan uprave poduzeća, prosječna će plaća pasti ispod državnog prosjeka, a svaki će radnik izgubiti do tisuću kuna na plaći. Sindikati koji djeluju u HŠ-u su, navodi Kalauz, do sada Upravi upućivali razne prijedloge o načinima uštede, kojima se ne bi u tolikoj mjeri zadiralo u postojeća prava radnika, ali ti su prijedlozi bez obrazloženja odbijani.
Predlagalo se tako i zbrinjavanje invalida, što je uprava odbila, a iz pisma poslanog svim radnicima je razvidno i zbog čega. Pa Kalauz veli kako bi otpremnina za zbrinjavanje invalida prosječno trebala iznositi 100 tisuća kuna, a kada bi prošao prijedlog Uprave o izmjenama kolektivnog ugovora isplatilo bi im se prosječno 60 tisuća kuna.
Nema viška dok se radi preko agencije
Što se tiče viška o kojem se u HŠ-u mjesecima govori, u sindikatu ističu kako viška nema dok god oko tisuću radnika za to poduzeće radi preko agencije. Čak 40 posto sječe i izrade drvne građe, 60 posto privlačenja drvne građe na pomoćno stovarište, te 85 posto prijevoz trupaca za Hrvatske šume rade vanjske usluge.