HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

Britanski sud: Uber svojim vozačima mora dati minimalac

POVIJESNA ODLUKA Autor: Nikola Sučec

Vozači Ubera nisu ‘samozaposleni’ i trebala bi im biti isplaćena minimalna plaća, presudio je britanski sud za radno pravo. Guardian piše kako se radi o povijesnoj presudi koja će ostaviti traga na desetine tisuća zaposlenih

(Tportal.hr) – Naime, u Ujedinjenom Kraljevstvu za Uber vozi oko 40.000 ljudi koji u sadašnjem statusu nemaju plaćen godišnji odmor, mirovinsko osiguranje, ali ni druga radnička prava. Nakon što je sud presudio u korist vozača koji zarađuj uza kruh na popularnoj taksi aplikaciji, Uber je najavio hitnu žalbu. Stručnjaci upozoravaju kako će sada i druge kompanije zapasti u probleme, jer najveći britanski sindikat Unite osniva tijelo koje će se baviti fenomenom ‘lažno samozaposlenih’. Pojedina istraživanja ukazuju da bi u Ujedinjenom Kraljevstvu moglo biti i do 460.000 lažno samozaposlenih zbog čega državni proračun godišnje gubi 314 milijuna funti kroz neplaćene poreze i doprinose.

Nema više muljanja

Odluka suda odnosi se i na ‘samozaposlene’ dostavljače, koji u britanskim gradovima biciklima dostavljaju raznu robu i mogla bi natjerati mnoge kompanije da ponovno razmisle o modelu poslovanja u kojem preko aplikacija i interneta spajaju klijente s radnicima na terenu. Takve tvrtke naime, većinu svojih radnika ne zapošljavaju, no uzimaju proviziju od njihove zarade. Na tom modelu nastao je i Uber koji danas vrijedi više od 50 milijardi dolara. Sindikalisti upozoravaju: prosječan vozač Ubera može imati satnicu i od samo pet funti, dok je zakonski minimum u toj zemlji 7,2 funte. U Uberu pak tvrde: Mi smo tehnološka, a ne prijevoznička tvrtka, a naši suradnici sami biraju gdje će raditi. Suci radnog suda su osudili Uberovu bizarnu argumentaciju, u presudi su čak naveli kako ‘izvrću jezik i izmišljaju novu terminologiju’.