HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

Bez plaće radi čak 80 tisuća radnika

ČAK 27 TISUĆA POSLODAVACA NA CRNOJ LISTI ZBOG NEPLAĆENIH DOPRINOSA
Nitko s te liste loših poslodavca ne može preko računa u banci isplatiti plaću za ukupno 87 tisuća radnika, ali to ne znači da nisu pronašli neke druge načine da plate svoje radnike
Autor:Jagoda Marić (Novilist.hr) ZAGREB – Kraj tjedna Hrvatska je dočekala sa više od 27 tisuća poslodavca koji su se nalazili na crnoj listi porezne uprave jer svojim radnicima ne plaćaju doprinose za plaće ili nisu predali urednu dokumentaciju o uplati tih doprinosa. Nitko s te liste loših poslodavca ne može preko računa u banci isplatiti plaću za ukupno 87 tisuća radnika, ali to ne znači da nisu pronašli neke druge načine da plate svoje radnike. Nakon gotovo četiri mjeseca primjene uredbe koja priječi isplatu plaća preko računa u bankama bez isplate doprinosa broj tvrtki koje imaju problema s uplatom doprinosa ili predajom urednih obrazaca Poreznoj upravi kreće se oko 27 ili 28 tisuća, a broj radnika koja rade u tim poduzećima je svakog mjeseca nakon provjere isplate doprinosa veći od 80 tisuća.
I to su brojke s kojima će se Ministarstvo financija, odnosno Porezna uprava morati nositi i sljedećih mjeseci i teško da će, ako ne dođe do promjena u gospodarstvu ili ako ne uspije financijska konsolidacija tih poduzeća, sama primjena Uredbe promjeniti takvo stanje.
Uredba je očito odradila svoje i dobrim je dijelom natjerala oko 18 tisuća poslodavca da urednije plaćaju svoje obveze kad su doprinosi u pitanju ili kad se radi o predaji obrazaca o njihov isplati Poreznoj upravi.
Kad je u svibnju počela primjena Uredbe na listi su se našli »loši« poslodavci koji svojim radnicima nisu isplatili doprinose, ili nisu dokumentirali njihovu isplatu na plaće za veljaču i ta je sadržava imena više od 45 tisuća poslodavca.
Oni su zapošljavali oko 205 tisuća radnika. Na listi koja je 1. kolovoza poslana bankama bilo je više od 28 tisuća poslodavca koji su zapošljavali više od 95 tisuća radnika. No, naknadnim uplatama ili dogovorom oko reprograma lista je pala 27 tisuća poslodavca i na taj ne način i broj radnika za koje nisu plaćeni doprinosi smanjen na 87 tisuća.
U kolovozu je država od neredovitih platiša uspjela ubrati više od 40 milijuna kuna, pa se s ranijim uplatama u četiri mjeseca primjene uredbe taj iznos penje na oko 270 milijuna kuna.