HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

Ako si razvijen ne znači da štitiš radnika

(NOVI LIST) Međunarodna konfederacija sindikata (ITUC) predstavila je novi globalni indeks prava u kojem je rangirano 139 zemalja i to na temelju 97 međunarodno priznatih indikatora. Cilj je procijeniti razinu zaštite prava u zakonima i u praksi. Promatrane države, a među njima je i Hrvatska, rangirane su u pet grupa s ocjenama od 1 do 5, no postoji i dodatak – mali krug zemalja s ocjenama 5+ u kojima su radnici u najgorem položaju, odnosno u kojima praktično nema nikakve zašite. Drugim riječima, iako zakoni mogu propisivati neka prava institucije u praksi ne funkcioniraju kao rezultat unutarnje nestabilnosti zemlje i/ili vojne okupacije. Prema podacima ITUC-a, u razdoblju od travnja prošle do ožujka ove godine, takve zemlje bezvlađa su Srednjoafrička Republika, Libija, Palestina, Somalija, Južni Sudan, Sudan, Sirija i Ukrajina.
Hrvatska se našla među 26 zemalja s globalnim indeksom prava, odnosno ocjenom 2. Takav indeks označava zemlje u kojoj vlada i/ili poslodavci opetovano udaraju na određena prava radnika i potkopavaju borbu za bolje radne uvjete. Ova grupa zemalja zajedno s onima s globalnim indeksom 1, zapravo je najmalobrojnija. A uz Hrvatsku su se, koja eto globalno ne stoji toliko loše, smjestile među ostalim Srbija, Makedonija, Španjolska, Mađarska, Irska, Albanija, Češka, ali i Bosna i Hercegovina.

U svega 18 od 139 promatranih zemalja povrede radničkih prava su sporadične, a među njima su, među ostalima, Njemačka, Francuska, Švedska, Norveška, Belgija ali i Barbados, Urugvaj, Crna Gora. I Danska je u ovoj grupi zemalja i to kao jedina koja je za svih 97 promatranih parametara dobila najbolju ocjenu.

Novi globalni indeks ITUC-a, među ostalim je pokazao da se razvijenost neke zemlje pokazala lošim indikatorom kada je riječ o osnovnim pravima radnika, bilo da je riječ o slobodi sindikalnog udruživanja, pravu na kolektivno pregovaranje ili štrajku za bolja radna prava. Tako su primjerice SAD-u, na osnovi proučavanih parametara, zaslužile indeks 4 što podrazumijeva sistematsko ugrožavanje radnih prava. A takvu ocjenu imaju i, primjerice, Iran, Irak, Kuvajt, Indonezija, Meksiko, Maroko, Tajland. I niti jedna europska država. No, redovite povrede prava bilježe se u Bugarskoj, Poljskoj, Portugal, Rumunjskoj, Velikoj Britaniji te su te zemlje ocijenjene globalnim indeksom prava 3.

Indeks ITUC-a pokazao je i da nema te zemlje koja, bez obzira na standarde koje gaji, nema prostora za dodatno poboljšanje prava radnika. No, i ona najosnovnija prava u mnogim djelovima svijeta još su uvijek nedostižna. Izvještaj ITUC-a, među ostalim pokazuje kako su u proteklih godinu dana vlade najmanje 35 zemalja uhićivale ili zatvarale radnike kao sredstvo pritiska, odnosno kako bi radništvo spriječili da se bore za pristojne plaće i sigurne uvjete rada. U najmanje 53 države radnici su optuštani ili suspendirani zbog pokušaja da s poslodavcem ugovore bolje uvjete rada, dok u najmanje 87 zemalja zakoni i prakse određenim profesijama brane pravo na štrajk.