Isplata plaće u bonovima nezakonita: kazna do 200 tisuća kuna

Rješavanje nelikvidnosti mimo zakona
Autor: Jagoda Marić
(Novilist.hr) ZAGREB Radnici Diokija nedavno su, nakon što pola godine nisu dobili plaću, primili po 200 kuna, ali ne u domaćoj valuti nego u Konzumovom bonu. Iz te su kompanije objasnili da su na taj način koristeći se kompenzacijom platili isporučenu plastiku Diokiju.
Nije to prvi put da radnici u Hrvatskoj dobiju dio plaće u vrijednosnom bonu nekog trgovačkog društva. Ta praksa bila je uobičajena devedesetih, neki su radnici cijelu plaću dobivali u bonovima svog poslodavca, a ponovno je učestala u posljednje dvije godine s jačanjem nelikvidnosti.
Kako platiti režije
Tako veliki broj radnika posljednjih godina božićnicu, uskrsnicu, dar za djecu ili regres dobiva u bonu nekog trgovačkog poduzeća i Konzum tu možda prednjači ali nije izuzetak. Trgovački lanci tako se rješavaju duga prema svojim poslovnim partnerima, a uz to im podjela bonova povećava promet jer su radnici dio plaće ili božićnicu prisiljeni potrošiti baš kod njih, ako i nisu planirali kupnju. Nije zato rijetkost da taj bon pokušavaju uz popust zamijeniti za kune, jer je to jedino sredstvo kojima se barem zasad, pa i u Konzumu, mogu platiti režije.
Na naš upit kako zakon gleda na takvu praksu iz Hrvatske narodne banke poručuju da je »zakonsko sredstvo plaćanja u Republici Hrvatskoj kuna«. Uz to upozoravaju da Zakon o čeku jasno kaže da je »zabranjeno pravnim i fizičkim osobama izdavanje i uporaba pisanih isprava, bonova i slično, koje služe kao sredstvo plaćanja proizvoda i usluga te za isplatu plaća i naknadu troškova i ostalih materijalnih prava, čije izdavanje i uporaba nije utvrđena zakonom i drugim propisima na temelju zakona.«
Nepoznata praksa
To znači da zakon zabranjuje da se bonovi koriste kao sredstvo za isplatu plaća, božićnica, regresa, uskrsnica, darova za djecu.
U HNB-u napominju da tumačenje Zakona o čeku i sankcioniranje njegovog kršenja nije u njihovoj nadležnosti nego u nadležnosti Ministarstva financija.
Međutim, iz te institucije nismo dobili odgovor na pitanje smatraju li takvu praksu nezakonitom i ako da jesu li je i kako pokušali zaustaviti te koga su sve uhvatili u prekršaju da izdaje i koristi bonove kao sredstvo za plaćanje, pogotovu za isplatu plaća.
Iz HNB-a napominju da je isti zakon propisao i novčane kazne za pravne i fizičke osobe za kršenje ove odredbe. U zakonu koji je donesen 1994. godine stoji da će se novčanom kaznom u iznosu od 20 do 200 tisuća kuna za taj prekršaj kazniti tvrtka koja izdaje ali i koristi bonove kao sredstvo za isplatu plaća ili drugih materijalnih prava. Uz to odgovorna osoba u poduzeću koje izdaje ili koristi bonove mogla bi dobiti kaznu od dvije do 20 tisuća kuna