HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

POST INFO 647 – Rad na otvorenom u uvjetima visokih temperatura

Hrvatski zavod za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu objavio je letak s uputama o radu na otvorenom u uvjetima visokih temperatura, koje su već počele po čitavoj Hrvatskoj, a prema prognostičarima, mogle bi dugo potrajati. Da visoke temperature i nesnosne vrućine bitno utječu na rad i radnu koncentraciju, nije nikakva novost, no bitno je stalno upozoravati i ponavljati pravila ponašanja i rizike u takvim uvjetima rada, kako bi se izbjegle neželjene posljedice. RIZIČNI ČIMBENICI PRI RADU – Visoka temperatura i vlaga zraka, rad na direktnom suncu, težak fizički rad, dugotrajan boravak na otvorenom na visokim temperaturama, radna odjeća koja otežava znojenje. RANI SIMPTOMI TOPLINSKOG STRESA – Glavobolja, vrtoglavica / nesvjestica, razdražljivost / ljutnja / promjene raspoloženja, umor, jako znojenje, grčevi u mišićima, ubrzano disanje i otkucaji srca. ZDRAVSTVENE POSLJEDICE – Dehidracija, prolazni toplinski umor, toplinski grčevi, toplinska iscrpljenost, toplinski udar, sunčanica. PRUŽANJE PRVE POMOĆI OSOBI KOJA JE DOŽIVJELA TOPLINSKI UDAR ILI SUNČANICU KADA JE PRI SVIJESTI – podići noge iznad razine srca, hladiti ventilatorom, staviti hladne komprese, dati tekućinu, osobu polegnuti na leđa. KADA JE BEZ SVIJESTI – osobu staviti u bočni položaj i pozvati hitnu pomoć. SAVJETI ZA SMANJENJE TOPLINSKOG STRESA – Zamijeniti teški fizički rad strojevima i uređajima, izbjegavati rad u najtoplijem dijelu dana, uzimati dovoljan broj pauza , osigurati zaklon od izravnog djelovanja sunca (šator i sl.), piti vodu i kada se ne osjeća žeđ, nositi laganu, pamučnu odjeću (ako je moguće) , koristiti kreme s UV zaštitnim faktorom, koristiti sunčane naočale (zaštita najmanje UV 400), naučiti prepoznati rane znakove toplinskog stresa, izbjegavati alkohol i kofeinske napitke.

SKUP RADNIKA U KARLOVCU

Temeljem članka 163. Zakona o radu, obavještavamo vas da će se u utorak 27. lipnja 2017., u Karlovcu održati skup radnika za Grupu područja 2. Skup će se održati u zgradi u dvorištu pošte 47000 Karlovac, I.G. Kovačića 4., I kat, soba 112 (soba za sastanke) s početkom u 15.00 sati. Dnevni red: 1.Izvještaj o radu RV GP2 u proteklom periodu, 2.Izvještaj o poslova- nju HP d.d. – Poslodavac, 3.Stanje u HP d.d. – Poslodavac, 4.Zaštita na radu – Koordinator PZNR GP2 i 5.Razno.

PETI SPORTSKI SUSRETI ČLANOVA HSP-a

Već petu godinu za redom, Hrvatski sindikat pošte organizira sportske susrete svojih članova. Susreti će se, kao i prošle godine, održati u hotelu Adria, u Biogradu na moru od 22.09. do 24.09.2017. Discipline u kojima će se moći sudjelovati su: mali nogomet (M), odbojka (Ž+M), pikado (Ž), povlačenje konopa (Ž+M), utrka u vrećama (Ž+M), boćanje (Ž+M) i nova disciplina – kuglanje (Ž+M). O cijeni smještaja i prijavama pisat ćemo u narednim brojevima Post infa. Veselimo se još jednim susretima!

KADA SAVA KRENE PREMA BRODU…

„Te sam noci preplivao rijeku, ne ko nekad zbog tvoje ljepote. Plivao sam ne zbog svog života, plivao sam za tudje živote…“ To su početni stihovi poznate kojom su Baruni opjevali Savu i sjećanje na dane domovinskog rata i patnje naroda ovoga dijela Lijepe naše. Upravo na obalama rijeke Save, sportsko rekreacijskom centru Poloj, održano je i ove godine druženje članova Hrvatskog sindikata pošte Brodsko-posavske županije. U goste su nam ponovo došli kolegice i kolege članovi sindikata pošte Mađarske. Uz druženje, iće, piće i pjesmu, a bilo je sportskog i kulturnog sadržaja, brzo nam je prošao vrlo ugodan dan. U sportskom nogometnom dijelu domaćini su i ovaj puta bili „nemilosrdni“, te goste pobijedili što baš nije domaćinski i korektno. Nakon naporne utakmice gosti su imali priliku, uz pomoć stručnog vodiča, posjetiti franjevački samostan i poznatu brodsku tvrđavu. Po povratku na Poloj ponovo je uslijedilo kupanje u rijeci Savi i odmor na prekrasnoj pješčanoj plaži. U predvečerje nakon zajedničke pjesme i plesa oprostili smo se s gostima i polako krenuli kućama ne zbog toga što smo to htjeli nego su za to zaslužni oni napasnici komarci. Za organizaciju i svaku pohvalu, kao i do sada, zaslužna je naša vrijedna i nezamjenjiva povjerenica Darija.

NEKI OBLIK POTPORE DOBIVA TEK SVAKI ŠESTI NEZAPOSLENI

Na nedavnoj sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) poražavajuće je zazvučao podatak da samo 16,5 posto nezaposlenih dobiva neki oblik potpore u vrijeme nezaposlenosti. Ako je u ovom trenutku, prema najnovijim podacima Zavoda, na birou 171.768 osoba, onda to znači da je u sustavu tih potpora samo nešto više od 27.000 osoba, a preostala vojska nezaposlenih, od približno njih 134.000, nije. Znači, novčanu naknadu u vrijeme nezaposlenosti u nas ostvaruje tek svaka šesta nezaposlena osoba. Za predsjednika Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) Krešimira Severa podatak o samo 16,5 posto nezaposlenih koji primaju neki oblik potpore je, kaže, i poražavajući i zabrinjavajući, i otvara prostor za mnoga pitanja. „Ako tih 16,5 posto ukupnog broja nezaposlenih dobiva neki oblik potpore za nezaposlene, ispada da čak 83 posto ne dobiva ništa“, kaže Sever i ističe da se zbog toga otvara velik prostor za rad na crno i sivu ekonomiju, u kontekstu našeg ionako slabašnog tržišta rada. U HZZ-u, pak, ističu da se podaci izneseni na sjednici GSV-a odnose na korisnike novčane naknade i da se radi o pravu u vrijeme nezaposlenosti. Objašnjavaju kako je cilj novčane naknade pružiti materijalno-pravnu zaštitu u vrijeme nezaposlenosti onim osobama koje nisu mogle utjecati na ulazak u nezaposlenost. U 2016. u nekom obliku potpore bilo je prosječno mjesečno 39.907 osoba, ili 16,5 posto prosječnog broja nezaposlenih osoba u toj godini, objašnjavaju u HZZ-u te dodaju kako je najviši iznos za isplatu iznosio 3997,70, a najniži 1917,10 kuna. (Izvor: Glas Slavonije)