HSP - Hrvatski sindikat POŠTE

POST INFO 651 – Utvrđivanje reprezentativnosti sindikata

Hrvatski sindikat pošte i Republički sindikat radnika Hrvatske uputili su, u utorak, 18. srpnja 2017., zajednički dopis Poslodavcu u kojem Upravu Hrvatske pošte obavještavaju da će, sukladno članku 7. stavak 4. Zakona o reprezentativnosti udruga poslodavaca i sindikata, pokrenuti postupak utvrđivanja reprezentativnosti pred Povjerenstvom za utvrđivanje reprezentativnosti koje djeluje pri Ministarstvu rada i mirovinskog sustava. Navedeno je potrebno utvrditi zbog kolektivnog pregovaranja. Naime, u Hrvatskoj pošti djeluje više sindikata, no između njih nije postignut sporazum o reprezentativnosti, stoga se navedeni postupak mora pokrenuti. Da podsjetimo, sukladno Kolektivnom ugovoru HP-a, isti je sklopljen na određeno vrijeme, točnije do 31. prosinca 2017. Postupak pregovaranja za sklapanje novog KU započinje najkasnije tri mjeseca prije njegovog isteka, stoga je potrebno na vrijeme utvrditi reprezentativnost sindikata za kolektivno pregovaranje.

JAČATI ODGOVORNOST POSLODAVACA, UNUTARNJI NADZOR I PREVENCIJU

Na nedavno održanoj sjednici Nacionalnog vijeća za zaštitu na radu (savjetodavno tijelo Vlade RH u području zaštite na radu), u čijem radu u svojstvu člana i predstavnika sindikalnih središnjica sudjeluje Cvetan Kovač, koordinator Središnjeg povjereništva radnika za zaštitu na radu, Ilija Tadić, ravnatelj Inspektorata rada i Nenad Puljić, načelnik Sektora za nadzor u području zaštite na radu, upoznali su članove tog tijela s izvješćem o radu Inspektorata rada za 2016. godinu u području radnih odnosa i zaštite na radu. Ukazali su na najčešće utvrđene nezakonitosti i poduzete mjere prema poslodavcima u području zaštite na radu, a iz nadležnosti inspektorata rada među kojima su prevladavale upravne mjere (69%) i prekršajne mjere (14%). U raspravi su izneseni pozitivni i negativni primjeri iz prakse, uz naglasak na odgovornost poslodavca u organizaciji i provedbi mjera zaštite na radu u svakoj radnoj sredini, potrebu jačanja unutarnjeg nadzora i prevencije te odgovorno djelovanje svih ključ- nih dionika u području zaštite na radu. Nacionalno vijeće za zaštitu na radu prihvatilo je izvješće o radu Inspektorata rada za 2016. godinu te je podržalo predložene mjere kadrovskog jačanja i osnaživanja njegove uloge.

IVAN ČULO IMENOVAN ZA DIREKTORA DRUŠTVA

Nadzorni odbor Hrvatske pošte je na telefonskoj sjednici održanoj 20.07.2017., na prijedlog Vlade RH, imenovao g. Ivana Čulu za direktora Društva na mandat od četiri godine. Iako Statut Društva propisuje da Upravu Hrvatske pošte čini do pet članova, g. Čulo je za sada jedini član Uprave HP-d.d. Ovo “za sada” vrijedi do nove odluke Vlade RH, kojoj neće biti ni malo lako odabrati preostale članove Uprave medju više od trideset potencijalnih kandidata. Svakako, g. Čuli, novom (starom) direktoru, želimo puno uspjeha u vodjenju tvrtke i jačanju socijalnog dijaloga, a sve na dobrobit svih radnika Hrvatske pošte.

PRIJAVA OZLJEDE NA RADU ELEKTRONIČKIM PUTEM

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) obavijestio je da će se od 1. listopada 2017., prijava o ozljedi na radu moći podnijeti i elektroničkim putem. Naime, ova je mogućnost predviđena Pravilnikom o pravima, uvjetima i načinu ostvarivanja prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja u slučaju ozljede na radu i profesionalne bolesti. Pravne ili fizičke osobe – poslodavci koji su obveznici podnošenja prijave o ozljedi na radu za svoje radnike u skladu s člankom 128. važećeg Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, koji raspolažu odgovarajućom elektroničkom oprem- om i koji posjeduju elektronički potpis u skladu s odredbama važećeg Zakona o elektroničkom potpisu te koji će se u HZZO-u registrirati kao korisnici usluge moći će, kako je već navedeno, od 1. listopada 2017., prijavu o ozljedi na radu podnijeti i elektroničkim putem. Pristupni list HZZO-a može se preuzeti s internetske stranice HZZO-a, a na istoj će biti dostupne i sve ostale informacije vezane uz navedeno.

PODUČAVAJU ŠEFOVE KAKO RADNICIMA BRZO I BEZBOLNO DATI OTKAZ!?!

Doista, većini je jasno da živimo u svijetu punom suprotnosti; siromaštva i bogatstva, pravde i nepravde, istine i laži… I nekako, taman kad čovjek pomisli da ga ništa više ne može iznenaditi, prevari ga – surova stvarnost. U svijetu rada, svjedoci smo nemilosrdnog srozavanja prava radnika, radnih uvjeta i neadekvatnih plaća. I nekome to očito paše. Teško za razumjeti, ali nažalost, tako je. Da stvar bude gora, oni kojima to paše, više to ni ne skrivaju. Naime, prema pisanju Novog lista, u jednom od najluksuznijih zagrebačkih hotela, jedna je tvrtka (koju nisu imenovali) organizirala seminar na kojem se podučavalo kako radnicima brzo, bezbolno i zakonito – dati otkaze! Iz perspektive sindikata, radnika, ali i nesretne činjenice po kojoj je sve više nezaposlenih i obespravljenih i po kojoj svijet sve dublje tone u siromaštvo, ovakav seminar je u najmanju ruku – gnjusan. Kako piše spomenuti dnevni list, dotični je seminar organiziran za voditelje pravnih i kadrovskih službi, voditelje odjela ljudskih potencijala, članove uprava, direktore ili kolokvijalno i kratko rečeno – šefove. Na predavanju su se, dakle šefovi, upoznavali s pravima i procedurama kod otkazivanja ugovora, savjetima kako izbjeći nepotrebne sudske postupke radi nezakonitog otkazivanja, uputama o razlozima za otkaz, savjetima što napraviti u slučaju zaštite posebnih kategorija radnika i slično. U svom pozivu na seminar, organizator napominje da je otkazivanje ugovora o radu česta problematika „bilo da ste u poziciji radnika ili poslodavca“. No, zanimljivo, u istom tom pozivu ne navode da su na seminar dobro došli i radnici. Da stvar bude bizarnija, kako piše u tekstu, poziv na seminar garniran je fotografijom šefa koji se mršti, pokazujući pritom kažiprstom, valjda prema izlaznim vratima. Kakva se poruka u tome krije, prosudite sami. I tako, dok u predivnoj nam Hrvatskoj vlada neslavni trend iseljavanja baš zbog potrage za poslom, boljim uvjetima rada i plaćama, zbog otkaza i svega onoga što se događa na tržištu rada, postoje oni koji žele i namjeravaju dijeliti još otkaza, i to brzo, bezbolno i zakonito. Rekla bi pjesma „E, moj narode“. Čini se, bilo je, jest i uvijek će biti da sit gladnom ne vjeruje. Zato smo valjda danas tu gdje jesmo i zato netko ne vidi ništa loše u organiziranju ovakvih i sličnih seminara, zato i dalje imamo siromaštvo i bogatstvo, pravdu i nepravdu, istinu i laž…

JUBILARNA, DESETA FIŠIJADA U PETRINJI

Već desetu godinu za redom Hrvatski sindikat pošte, Podružnica 2 – područje SISAK, za svoje članove sponzorira sudjelovanje u natjecanju kuhanja fiš paprikaša, koje organizira Turistička zajednica Grada Petrinje i ŠRD Štuka. Tako je bilo i prije nepunih tjedan dana, točnije 15. srpnja 2017., kada se pedesetak naših članova skupilo u Petrinji na obali čiste i zelene Kupe; jedni kao natjecatelji u kuhanju (3 kotlića), drugi kao navijači, degustatori kuharskih uradaka i delicija koje je priredio HSP, treći kao šetači, kupači, kartaši… Želimo istaknuti da su upravo poštari kao ekipa bili najbrojniji te da su od 15 ekipa osvojili treće mjesto (Moslavački poštari u sastavu Željko Marušić i Tomislav Šalković). Svi nazočni rekli su “ponovilo se“ i ako Bog da, dogodine u još većem broju i možda sa još kojim kotlićem više, uz onu staru olimpijsku “važno je sudjelovati“, a ako se uz to nešto dobro i skuha, pehar više.